Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın Barış Pınarı Harekatı sırasında hedef alınan anne ve çocuklarını gösterdiği iddia edildi. Facebook’ta ‘‘Kendine Yalan Söyleme’’ isimli sayfanın paylaştığı görsel şimdiye kadar yaklaşık 3 bin 600 kez beğenildi ve 300 kez paylaşıldı. İddia konusu görsel ‘‘savaşa hayır’’ ve ‘‘rojava’’ gibi etiketlerle Instagram’da da paylaşıldı.
Facebook kullanıcıları tarafından gönderiye yapılan bazı yorumlara bakıldığında ise görselin Barış Pınarı Harekatı’ndan bir görüntü olduğu düşünülmüş.
Ancak fotoğrafın Barış Pınarı Harekatı sırasında hedef alınan anne ve çocuklarını gösterdiği iddiası doğru değil. Görsel montajlanarak oluşturulmuş. Ayrıca çocuklarına sarılan kadının fotoğrafı ise 2014 yılına ait.
Görsel eski tarihli ve montajlanarak oluşturulmuş
İddia konusu olan görsel, 15 Aralık 2016 tarihinde Facebook’ta bir sayfa tarafından Suriye halkının durumunu gösterdiği belirtilerek de paylaşılmış.
Anne ve çocukları montajlanmış
İddia konusu fotoğraf tersine görsel arama tekniği ile aratıldığında karşımıza fotoğrafın Getty Images kaynaklı orijinal hali çıkıyor. Getty Images’ta yer alan bilgiye göre, fotoğraf 14 Mayıs 2014 tarihinde Zein Al-Rifai isimli fotoğrafçı tarafından Halep’te meydana gelen bir bombalı saldırı sonrasında kaydedilmiş.
Fotoğrafın orijinalinin, CBS News isimli haber sitesinin hazırladığı “Suriye’de Savaş” başlıklı haberde de kullanıldığı görülebilir.
Ayrıca fotoğrafta yer alan uçak görseli, internette herkesin kullanımına açık bir stok görsel. İnternet ortamında oluşturulmuş arka planın daha önce farklı bir şekilde montajlanarak kullanılmış haline de Lahj News isimli haber sitesinde rastlanabiliyor.
Sonuç olarak fotoğrafın Barış Pınarı Harekatı’nda hedef alınan anne ve çocuklarını gösterdiği iddiası doğru değil. İddia konusu fotoğraf montajlanmış. Görselin anne ve çocuklarını gösteren kısmının orijinali ise 2014 yılında Halep’te düzenlenen bir bombalı saldırı sonrasında çekilmiş.