⚠️ Hassas İçerik

Okumak üzere olduğunuz içeriğimiz hassas materyaller barındırıyor.

Bu öğeleri görüntülemek istiyor musunuz?

Fotoğrafın Barış Pınarı Harekatı sırasında patlatılan bir binayı gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Barış Pınarı Harekatı sırasında patlatılan bir binayı gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraf Cizre’de çıkan bir yangını gösteriyor.

Fotoğraf, 2016’dan.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan ve Teyit’e ihbar olarak gelen fotoğrafın Barış Pınarı Harekatı sırasında patlatılan bir binayı gösterdiği iddia edildi.

Twitter’da bir kullanıcı tarafından paylaşılan fotoğraf şimdiye kadar 118 retweet ve yaklaşık 900 beğeni aldı.

tweet

Ancak fotoğraf Barış Pınarı Harekatı’ndan değil. Fotoğraf, 2016’da Cizre’de meydana gelen bir yangın sırasında kaydedildiği belirtilerek paylaşılmış. 

Fotoğraf Cizre’de çıkan bir yangını gösteriyor

Batman Rehber Gazetesi isimli haber sitesinde yer alan haberde, iddia konusu fotoğrafın Aralık 2015’te başlatılmış olan Şırnak’ta sokağa çıkma yasağı sırasında, belirlenemeyen nedenden dolayı meydana gelen bir yangında kaydedildiği ifade edilmiş. 2016 Şubat ayında paylaşılan haberin devamında, çıkan yangında 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 25 kişinin de yaralandığı bilgisi mevcut.

cizredeyangın

Buna ek olarak YouTube’da, iddia konusu olan bombalanmış bina görselinin Barış Pınarı Harekatı’ndan olmadığını gösteren DİHA Haber Ajansı kaynaklı bir video da mevcut. Video, 2015-2016 yılları arasında Şırnak’ta yaşanan olayları anlatan kolajlanmış çeşitli video ve fotoğraflardan oluşuyor. İddia konusu fotoğrafın, videonun 28. saniyesinden alınmış ekran görüntüsü olduğu görülebilir.

İddia konusu gönderide patlama sonucu oluşan dumanda bir Atatürk portresi oluştuğu da ifade edilmiş. Bu tarz ilişkilendirmeleri birer "pareidolia" örneği olarak düşünmek mümkün. 

Sonuç olarak, fotoğrafın Barış Pınarı Harekatı sırasında patlatılan bir evi gösterdiği iddiası doğru değil. Görüntü 2016 yılında Cizre’de çıkan bir yangında kaydedilmiş.