Fotoğrafın arkasında 'CHP'nin vatanseverliğine aldanma' yazan kamyonu gösterdiği iddiası

Fotoğrafın arkasında 'CHP'nin vatanseverliğine aldanma' yazan kamyonu gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Fotoğraf montajlanarak hazırlanmış.

Orijinalinde kamyon arkasında “yasadışı bir aşktı benimkisi mülteci bir çocuğun Paris hayalleri gibi..?”yazıyor.

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta kamyon arkası yazısı olarak “kışın güneşine, kızın gülüşüne, bir de CHP’nin vatanseverliğine aldanma dostum” yazdığı iddia edildi.

Facebook’ta 9 Ocak 2017 tarihinde “Asrın Lideri Erdoğan” isimli sayfa tarafından paylaşılan iddia fotoğraf 951 kullanıcı tarafından paylaşıldı ve 2 bin 700 beğeni aldı. “Ak Dostları” isimli sayfa tarafından Facebook’ta paylaşılan iddia 144 paylaşım, 416 beğeni aldı.

İlk olarak 2017 yılında paylaşılan iddia görsel, Facebook’ta 3 Mart 2019 tarihinde “Ak Sakallı” isimli sayfa tarafından paylaşılarak yeniden dolaşıma girdi. Bu gönderi bin 400 paylaşım, 2 bin 500 beğeni aldı. Twitter’da da bir kullanıcı tarafından paylaşılan iddia 375 kişi tarafından beğenildi ve 290 kez retweetlendi.

chp kamyon arkası facebook

Fakat fotoğrafın kamyon arkası yazısı olarak “kışın güneşine, kızın gülüşüne, bir de CHP’nin vatanseverliğine aldanma dostum” kullanıldığını gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf montajlanarak hazırlanmış. Kamyon arkası yazısının orijinalinde “yasadışı bir aşktı benimkisi mülteci bir çocuğun Paris hayalleri gibi..?” ifadesi bulunuyor.

Fotoğraf montajlanarak hazırlanmış

İddia paylaşımlarda yer alan ve “CHP’nin vatanseverliğine aldanma” ifadesini içeren kamyon arkası yazısı fotoğrafa montajlanarak yerleştirilmiş. Google görseller üzerinden tersine görsel arama yapıldığında fotoğrafın orijinalinin 20 Kasım 2017’de pikby.com’da paylaşıldığı görülebiliyor.

kamyon arkası orijinal site paylaşımKaynak: pikby.com

Fotoğrafın orijinalinin Twitter’da farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığını da görmek mümkün. Aynı fotoğraf kamyon arkası yazıların görsellerine yer veren internet sitelerinde de bulunabiliyor.

Orijinal fotoğraf bir görsel düzenleme programı aracılığıyla tahrip edilmiş. Fotoğraf üzerindeki bilgilerin değiştirilerek farklı bir iddiayla dolaşıma sokulması nedeniyle bu yanlış bilgiyi “manipülasyon” olarak sınıflandırabiliriz.

Paylaşılan fotoğraf ve fotoğrafın orijinali karşılaştırıldığında yazının bulunduğu bölgede fotoğrafın orijinalinden kalıntılar bulunuyor. Yazının alt kısmındaki “g” ve “y” harflerinin kuyrukları montajlanan fotoğrafta da görülüyor.

chp kamyon arkası karşılaştırmalı inked

Sonuç olarak fotoğrafın CHP karşıtı bir kamyon arkası yazısını gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf montajlanarak hazırlanmış.