Teyit’e çok kez ihbar olarak gönderilen ve sosyal medya platformlarında paylaşılan bir fotoğrafın, Aksaray-Ankara yolunun Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarda olduğu 1984’teki halini gösterdiği öne sürüldü. İddia ağırlıklı olarak Twitter’da yayıldı.
Ancak iddia doğru değil. Görsel Afganistan’ın başkenti Kabil ile Kandahar’ı birbirine bağlayan yolu gösteriyor. Ayrıca Türkiye’de 1984 yılında iktidarda Cumhuriyet Halk Partisi değil, Anavatan Partisi vardı.
Görsel Afganistan’dan
Tersine görsel arama yöntemine başvurduğumuzda, görselin Afganistan’daki Kabil-Kandahar karayolunu anlatan, ülkenin Kamu Çalışmaları Bakanı’nın yolun yüzde 5’inin bozulduğunu söylediği bir habere ulaşıyoruz.
2018 tarihli ve Afganistan merkezli yayın yapan Tolo Haber adlı kuruluş da bir haberinde benzer görüntülere yer vermiş. Haberde yolun yıllar geçtikçe bozulduğu anlatılıyor.
Videoda yer alan yol görüntüleri Afganistan merkezli yayın yapan Arianna Haber adlı kurumun 23 Ocak 2020 tarihli haberi ile yeniden dolaşıma girmiş. Haberde Kabil-Kandahar karayolunun bozuk olması nedeniyle yeniden yapımına ihtiyaç duyulduğu aktarılıyor ve tarafların görüşlerine yer veriyor.
Türkiye’de ise Aksaray'ı Ankara'ya bağlayan yolun ismi Ankara-Niğde karayolu olarak geçiyor. Aksaray ise bu yolun geçtiği şehirlerden biri.
Yanı sıra, 1984 yılında Türkiye yönetiminde Cumhuriyet Halk Partisi değil, Anavatan Partisi vardı ve başbakanlık koltuğunda Turgut Özal oturuyordu. 1983-1987 yılları arasındaki bu dönem, tek başına iktidara gelen 45. hükümet görev başındaydı.
Kandahar Kabil otobanı
557 kilometrelik otoyol 2002 yılında uluslararası yardımlarla inşa edilen bir çevre yolunun parçası. Yol Afganistan’ın başkenti Kabil ve Kandahar’ı birbirine bağlıyor. Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı, 2002-2003 yılları arasında yolun The Louis Berger Group tarafından içinde Türkiye ve Hindistan’dan şirketlerin de olduğu bir konsorsiyum tarafından yapıldığını belirtiyor. Türkiye’den ise üç şirket yol yapımında görev almış. Taliban tarafından yapılan saldırılarda yolda zaman zaman hasar meydana geliyor.
Sonuç olarak görsel Türkiye’den değil, Afganistan’dan. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden hatalı ilişkilendirme kategorisine giriyor.