Bir süredir farklı sosyal medya platformlarında paylaşılan fotoğrafın 1940’larda yaşamış bir Türk kadınını gösterdiği iddia edildi. Kullanıcıların, 2018’den bu yana yaygın olan iddiaya, günümüzdeki giyim tarzlarıyla mukayese eden yorumlar yaptıkları görülebiliyor.
Fotoğraf Türkiye’den değil
İddia konusu fotoğrafı tersine aradığımızda daha önce de birçok paylaşıma konu olduğunu görüyoruz. Bu paylaşımlar arasında fotoğrafın 1940’larda Türkiye’de çekildiği iddiasının doğru olmadığını gösteren bazı ipuçları yakalamak mümkün. Fotoğraf sık sık görsel paylaşım ağı Pinterest’te paylaşılmış. Bazı paylaşımların açıklama kısmında da fotoğrafın Bronx, New York’ta, 1947’de çekildiği bilgisine yer verilmiş. Bu paylaşımlarda kaynak olarak bir Flickr hesabı gösterilmiş. Benzer nitelikteki paylaşımların sıralandığı alt bölümde ise fotoğraftaki kadının farklı açıdan çekilmiş bir fotoğrafına ulaşılabiliyor.
Kaynak olarak gösterilen Flickr hesabı incelendiğinde ise, hesabın Robert Barone isimli bir kullanıcıya ait olduğu görülüyor. Barone’un paylaşımları arasında iddia konusu görsel de var. 1947’de çekildiği belirtilen görselin açıklama kısmında ise “Mom wearing a hat and veil, taken around 1947 in the Bronx, New York. All homemade” (Annem, 1947 civarında New York Bronx'ta çekilen fotoğrafında şapkası ve tülü ile. Tamamen ev yapımı) yazıyor. Fotoğrafın paylaşıldığı albümde kadının üzerindeki kıyafetlerden aynı gün çekildiği anlaşılan farklı fotoğraflara ulaşmak da mümkün.
Fotoğraf New York’ta çekilmiş
Teyit’in iletişime geçtiği Robert Barone, fotoğrafın aile albümüne ait olduğunu, fotoğraftaki kişinin annesi Clara olduğunu ve 1947’de halası Vilma’nın New York’ta evlendiği gün çekilen fotoğrafları 2010’da Flickr hesabına yüklediğini belirtti. O gün çekilen fotoğrafların yanı sıra albümde annesine ait onlarca fotoğraf olduğunu da ekledi.
Cumhuriyetin ilanından sonra önem verilen yeniliklerden biri de kıyafetlerdi. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde kadın ve erkeklerin kıyafetlerindeki batı tarzı dikkat çekiyordu. Kıyafetler o gün de bugünkü gibi kişiliklerin ve kimliklerin parçası olarak sembolik bir değere sahipti. İddia konusu fotoğraftakine benzer kıyafetlere, Türkiye’de de rastlamak mümkündü.