Sosyal medyada paylaşılan ve binlerce etkileşim alan bir fotoğrafın 1900’lü yıllarda bir Türk kadınını gösterdiği iddia edildi.
Aynı fotoğraf geçtiğimiz yıllarda da çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılmış ve ilgi görmüştü.
Fotoğrafı internete aratıldığında çeşitli Twitter kullanıcılarının gönderilerine ulaşmak mümkün. Gönderilerden birinin altında, fotoğrafın kaynağı olduğu iddiasıyla Retrografi adlı bir internet sitesi ve aynı hesaba ait Instagram gönderisinin paylaşıldığı görülüyor.
İnternet sitesine girildiğinde iddiaya benzer konseptlere sahip fotoğraflarla karşılaşmak mümkün. Sitedeki fotoğraflar “Anadolu Dönemi, 1800’ler, 1900’ler, 1920’ler ve Victoria Dönemi” diye kategorize edilmiş.
Galeri incelendiğinde iddiaya konu fotoğrafın “Retrografi, 1900’ler” başlığıyla “1900’ler, Bir Türk kadını” diye adlandırılarak paylaşıldığı görülüyor. “Çölün Ortasında” adlı bir diğer fotoğrafta da aynı model yer alıyor.
Aynı sanatçı farklı konsept fotoğraflarda da yer almış
1800’ler ve 1900’ler konseptiyle çekilen fotoğrafları
Retrografi, kendini “geçmiş zamanların fotoğraf tekniğini, giyim stilini günümüz teknolojisini ve materyallerini kullanarak yeniden yaratmasına dayalı bir fotoğraf çalışması” olarak tanımlamış. Yine sitede çeşitli dönem konseptlerine uygun fotoğraf çekimi hizmeti verildiğini görmek mümkün.
İddiaya konu fotoğraf, Retrografi’nin Facebook ve Twitter hesabında da paylaşılmış. Her iki gönderinin de Eylül 2014 tarihli olduğu görülüyor.
Teyit’in ulaştığı Retrografi, ilgili fotoğrafın 2014 yılında gerçekleştirilen tanıtım çekimleri sırasında çekildiğini belirterek fotoğrafın tümüyle Retrografi’nin oluşturduğu bir kurgu olduğunu ifade etti. Ayrıca, fotoğrafın 1900’lerin İngiltere’sine göndermede bulunduğunu belirtti.
İddia daha önce Doğrula tarafından da incelendi.