Fotoğraf Yeni Zelanda'daki cami saldırısında kanla kaplanmış Kur'an-ı Kerim'i mi gösteriyor?

Fotoğraf Yeni Zelanda'daki cami saldırısında kanla kaplanmış Kur'an-ı Kerim'i mi gösteriyor?

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğrafın internette, Eylül 2018 tarihinde paylaşımları var.

2018 yılında yapılan paylaşımlarda, kan bulaşmış Kur’an-ı Kerim görselinin ABD’nin Somali’de gerçekleştirdiği saldırıların sonucunda ortaya çıktığı belirtilmiş.

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyalmedyadapaylaşılan fotoğrafın, Yeni Zelanda cami saldırısı sırasında sayfalarına kan bulaşmış bir Kur’an-ı Kerim’i gösterdiği iddia edildi. Bir Facebook kullanıcısı tarafından, “Yeni Zelanda’daki şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.” ifadesiyle paylaşılan fotoğraf, 360 kişi tarafından paylaşılırken yaklaşık 2 bin kişi tarafından da beğenildi.

fb kuran paylasim

Ancak fotoğrafın Yeni Zelanda’daki cami saldırısı sonucunda üzerine kan bulaşmış bir Kur’an-ı Kerim gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğrafın internette, Eylül 2018 tarihindeki paylaşımlarına da ulaşmak mümkün. 2018 yılında yapılan paylaşımlarda, sayfalarına kan bulaşmış Kur’an-ı Kerim görselinin ABD’nin Somali’de gerçekleştirdiği saldırıların sonucunda ortaya çıktığı ifade ediliyor.

Fotoğraf Yeni Zelanda cami saldırısından değil

The Bureau of Investigative Journalism isimli bağımsız gazetecilik organizasyonunun yayımladığı rapora göre, 2018 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ Somali’ye 36 tane saldırıları gerçekleştirmiş. İddia paylaşımlardaki Kur’an-ı Kerim görselinin hangi saldırı sonucunda ortaya çıktığını söylemek mümkün olmasa da, görselin internette ulaşılabilen en erken tarihli paylaşımı 19 Eylül 2018’e ait.

kan kuran

“Halgan Media” isimli Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda,” AL Shabaab, Jubada Dhexe eyaletindeki Sakow kentini hedef alan ABD insansız hava aracı saldırılarının ardından fotoğrafları yayınladı. Hastane ve Kur’an okulunu tamamen yok eden saldırıda Somalili çocuklar öldü” ifadeleri kullanıldı.

halgan media paylasim

Paylaşıma yapılan yorumlarda ABD tarafından saldırıyla ilgili yapılan açıklamaya da ulaşılabiliyor. Açıklamada, ABD’nin Somali Federal Hükümeti’nin desteğiyle gerçekleştirdiği operasyonda herhangi bir sivilin öldürülmediği ifade ediliyor.

Somali merkezli bir haber sitesinde 19 Eylül 2018 tarihinde yayımlanan haberde, saldırıya ait başka fotoğraflara da ulaşmak mümkün. Fotoğraflar arasında kanla kaplanmış Kur’an-ı Kerim görselinin başka bir açıdan çekilmiş hali de görülebiliyor.

kuran kan fotograf

Fotoğrafın sosyal medyada birçok kişi tarafından Somali’ye yapılan saldırıyla ilişkili olarak paylaşıldını da söylemek mümkün. Ayrıca, görselin Yeni Zelanda’daki cami saldırısından olduğuna dair iddia AFP haber merkezinin teyit birimi ve Snopes isimli teyit platformu tarafından da incelendi.

Sonuç olarak, kanla kaplanmış Kur’an-ı Kerim fotoğrafının Yeni Zelanda’da gerçekleşen cami saldırısından sonra çekildiği iddiası doğru değil. Fotoğrafın tam olarak nereden olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmasa da, Eylül 2018 tarihinden beri internette olduğunu söylemek mümkün. Bu durumda, gerçek bir fotoğrafın hatalı ilişkilendirilerek kullanıldığı söylenebilir.