İddiaya göre fotoğraf Starbucks’ın Mardin’deki şubesini gösteriyor. Fotoğraftaki yapının Mardin’in tarihi bölgesindeki yapılarla benzerlik taşıması sebebiyle iddianın doğru olduğunu düşünerek paylaşan birçok sosyal medya kullanıcısı olduğu görülebiliyor.
Ancak iddia yanlış. Fotoğraf Mardin’i değil, Al Seef Dubai’deki Starbucks şubesini gösteriyor.
Fotoğraf Dubai’den
İddia konusu görseli tersine görsel arama yöntemini kullanarak aradığımızda fotoğrafın Dubai, Al Seef Bölgesi’ndeki Starbucks’ı gösterdiğini belirten sitelere ulaşabiliyoruz. Şubenin Foursquare üzerindeki sayfasına ve farklı açılardan çekilmiş birçok fotoğrafına da ulaşmak mümkün.
Şubenin yine farklı açıdan çekilmiş ve Foursquare üzerinde paylaşılmış bir başka fotoğrafında, binanın yan cephesinde Starbucks kelimesinin Arapça yazılmış versiyonu da görülebiliyor.
Instagram üzerinde Dubai Al Seef bölgesini aradığımızda da şubenin görsellerine ulaşabiliyoruz. Shutterstock'ta yer alan bir içerikten de şubenin bir fotoğrafına ulaşılabiliyor.
Çoğunlukla çok katlı yapıları ile bilinen bir şehir olan Dubai’nin bir de eski kent kısmı var. Eski Dubai’de buna benzer sokaklar ve yapılar da yer alıyor.
Mardin’de Starbucks yok
Starbucks’ın resmi sayfası üzerinden şube sorgulaması yapılabiliyor. Mardin’de benzer bir yapı olup olmadığını kontrol etmek için bu sitede sorgulama yaptığımızda markanın şehirde herhangi bir şubesi olmadığı bilgisine ulaşabiliyoruz.
Sonuç olarak iddia doğru değil. Görsel Mardin’de değil Dubai’deki bir Starbucks şubesini gösteriyor. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden uydurmaya örnek gösterilebilir.