Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde, fotoğrafın Latin alfabesine geçiş sırasındaki bir propaganda afişini gösterdiği iddia edildi.
İddia doğru. Fotoğraf, Cumhuriyetin 10. yılında taşrada bir kortejde açılan propaganda afişini gösteriyor.
Fotoğraf Cumhuriyetin 10. yılında çekilmiş
Fotoğrafı tersine görsel arama yöntemi ile aradığımızda fotoğrafın Hatırladıklarıyla ve Unuttuklarıyla: Türkiye'nin Toplumsal Hafızası ve Modernleşme ve Siyaset gibi birçok tarihi kitabın kapağında kullanıldığını görüyoruz.
Ayrıca ilgili fotoğraf hem #Tarih Dergisi’nin Kasım 2018’de çıkan 54. sayısında, hem de NTV Tarih Dergisi’nin 21. sayısında yer alıyor. Fotoğraf, Cumhuriyetin 10. yılında taşrada bir kutlama kortejinde çekilmiş. Fotoğrafın üstünde “Cumhuriyetin 10. alfabenin beşinci yılı” başlığı bulunuyor. Hem Tarih dergisi, hem de NTV Tarih dergisi fotoğrafın Emin Nedret İşli arşivinden olduğunu belirtiyor.
“Gel”, “gül” ve “kel” kelimeleri
Osmanlıca-Türkçe sözlükten görseldeki afişte kullanılan gel, gül, kel kelimelerine baktığımızda, üç kelimenin yazılışının birbirine benzer olduğunu görüyoruz.
Osmanlıca yazım, Türkçenin ünlü seslerini göstermiyordu. Dolayısıyla, h, k, s gibi bazı ünsüz sesler için de birkaç ayrı harf kullanılmaktaydı. Bu gibi ses dizgesi problemleri sebebiyle 1 Kasım 1928’de Latin harfleri kabul edildi.
Sonuç olarak iddia doğru. Fotoğraf, Cumhuriyetin 10. yılında taşrada bir kortejde açılan propaganda afişini gösteriyor.