Sosyal medyada yer alan ve Teyit’e de ihbar olarak gönderilen bir paylaşımda, fotoğrafta bulunan kadının IŞİD tarafından 10 dolara satıldığı iddia edildi.
Ancak iddia doğru değil. Fotoğraf, Ezidi kadınların karşılaştığı dramatik duruma dikkat çekmek amacıyla Nadia Bashar isimli sanatçı tarafından yapılmış bir performanstan.
Fotoğraf bir performans sanatçısına ait
İddiada yer alan görselle ilgili Yandex’te tersine arama yapıldığında, fotoğrafın bir doğrulama platformu olan Boomlive tarafından bir kolajda ele alındığı ve Nadia Bashar isimli bir sanatçıya ait olduğu bilgisine ulaşılıyor. Twitter’da yer alan 9 Mart 2017 tarihli bir paylaşımda da Bashar’ın performansının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde IŞİD tarafından kaçırılan ve tecavüze uğrayan, 10 dolara satılan kadınlara dikkat çekmek için yapıldığı ifade ediliyor. Yine bir başka paylaşımda da sanatçının performansından fotoğraflara ulaşılabiliyor.
Nadia Bashar’ın başka protesto gösterileri de var. Sanatçının performanslarından birine 3 Şubat 2018 tarihli Al-Aleem.com’dan ulaşılabiliyor. Ezdina.com’da yer alan bir haberde de Bashar’ın diğer performanslarından fotoğraflar yer alıyor.
Nadia Bashar ismi internette aratıldığında ise sanatçının Instagram profiline ulaşılabiliyor. Sanatçı burada başka performanslarına da yer vermiş. 1990 doğumlu Nadia, küçük yaşta ailesiyle beraber Irak’tan Suriye’ye geçmek zorunda kaldıklarını ve Ezidilerin bölgede yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek istediğini belirtmiş.
Doğrulama platformu Malumatfuruş da, fotoğrafın Nadia Bashar’ın performansına ait olduğu bilgisini paylaştı.
Ezidi kadınlar Irak ve Suriye’de IŞİD mensuplarında uzun süre sistematik olarak saldırıya uğramış ve konu UN Women tarafından gündeme alınmıştı. Toplantıda azınlıkların tecavüz ve cinsel saldırılara maruz kaldığının altı çizilmişti. Konuyla ilgili medyada da haberler yer almıştı.
Sonuç olarak, IŞİD’in sattığı Ezidi kadını gösterdiği iddiası ile paylaşıma sunulan fotoğraf, Nadia Bashar adlı bir performans sanatçısının konuya dikkat çekmek için yaptığı bir etkinlikten. Paylaşım bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden hatalı ilişkilendirme kategorisine örnek gösterilebilir.