Fotoğraf Diyarbakır’da polis memuru Atakan Arslan’ı öldüren kişiyi göstermiyor

Fotoğraf Diyarbakır’da polis memuru Atakan Arslan’ı öldüren kişiyi göstermiyor

Yanlış Yanlış

Bulgular

Azer Çakır’ın adının baş harfleri, polisin açıkladığı katil zanlısınınki ile uymuyor.

Azer’in zanlı olmadığı dövmeleri ve fiziki özelliklerinden de anlaşılıyor.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Haber sitelerinde ve sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde, fotoğrafın Diyarbakır’da polis Atakan Arslan’ı öldüren Azer Çakır’ı gösterdiği iddia edildi. 30 Mayıs 2020’de Facebook’a yüklenen gönderi, 7 bin 100 kez paylaşıldı.

Screen Shot 2020 06 02 at 12.15.48

Ancak iddia doğru değil. Azer Çakır’ın adının baş harfleri, polisin açıkladığı katil zanlısınınki ile uymuyor. Azer’in zanlı olmadığı dövmeleri ve fiziki özelliklerinden de anlaşılıyor.  

Azer Çakır iddiaları yalanladı

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde görev yapan polis memuru Atakan Arslan, belinde silah olduğu şüphesi üzerine ekipler tarafından yapılan "Dur" ihtarına uymayan kişinin tabanca ile ateş açması sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine paylaşılan bazı gönderilerde, fotoğraftaki kişinin polis memurunu öldürdüğü ve emniyet güçlerince arandığı iddia edilmişti.

İddialarda adı geçen Azer Çakır, Twitter hesabından polisi öldüren kişi olmadığını, emniyet güçlerinin kendisini serbest bıraktığını açıkladı.

Teyit, konuyla ilgili bilgi almak için Azer Çakır’a bizzat ulaştı. Çakır, ilk başta emniyet güçlerinin kendisinden şüphelendiğini, fakat kısa süre sonra zanlı olmadığı anlaşılıp serbest bırakıldığını ifade etti. 

Emniyet Genel Müdürlüğü ise yapılan açıklamada olay ile ilgili kişilerin ismine yer vermese de, saldırı anında tetiği çeken ve polis memuru Atakan Arslan'ın katil zanlısının baş harflerinin M.E.C. olduğunu açıkladı. Zanlı, 31 Mayıs 2020 Pazar günü Bağlar Polis Merkezi Amirliği tarafından gözaltına alındı. Olay ile ilgili gözaltına alınan diğer iki kişinin de M.A. ve F.A. baş harfli olduğu belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan isimlerin baş harfleri, Azer Çakır’ınki ile uyuşmuyor.

Ayrıca Teyit, Diyarbakır İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştı. Ancak zanlılar hakkında soruşturma devam ettiği için bilgi verilmedi.

İhlas Haber Ajansı, polis memurunu öldüren şahsın fotoğraflarına yer vermiş. Bu fotoğraflarda şahsın yüzü tam olarak gözükmüyor. İlk bakışta dövmeleri ve yüz yapılarındaki benzerlikten ötürü şahsın Azer Çakır olduğu yönünde iddialar ortaya atılmış olabilir. İnsanların vücudunda bulunan dövmeler, klinik ya da tıbbi olaylarda kimlik tespiti yapılması için kullanılan yöntemlerden biri de dövmeler. Dövmeleri detaylı incelediğimizde, zanlının sol kolundaki kuş dövmesi ile Azer Çakır’ın sol kolundaki dövmelerin aynı olmadığını görüyoruz. Ayrıca Azer Çakır’ın sağ kolunda iki büyük dövme bulunurken, M.E.C’nin sağ kolunda bir dövme var.

Şahısların kulak yapıları da birbirlerinden farklı. M.E.C’nin kulak yapısı dışarı doğru daha belirgin ve keskin, ancak Azer Çakır’ın kulak yapısı daha yuvarlak.

atakan arslan olduren kisi iddia

Azer Çakır’ın sağ alt kolundaki kadın dövmesi, katil zanlısında bulunmuyor.  Soldaki M.E.C, sağdaki Azer Çakır

Sonuç olarak iddia doğru değil. Azer Çakır, polis memuru Atakan Arslan’ı öldüren kişi değil. Emniyet güçleri zanlının baş harflerinin M.E.C. olduğunu açıkladı. İddia, hatalı bilginin yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.