Uzun süredir sosyal medyada paylaşılan gönderilerde yer alan bir fotoğrafın, Coca-Cola’nın namazla dalga geçen bir reklamını gösterdiği iddia ediliyor. Neredeyse 2007’den beri dolaşımda olan fotoğraf, geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme geldi.
Ancak iddia doğru değil. Coca-Cola’nın böyle bir reklam çalışması bulunmuyor.
Böyle bir reklam çalışması yok
Coca-Cola, 2014’te yaptığı açıklamada Coca-Cola’nın kurulduğu günden bu yana hiçbir manevi düşünce veya etnik grupla bir bağlantısı olmadığını ifade ederek, böyle bir reklam yapılmadığını belirtiyor. Ayrıca Teyit, Coca-Cola Türkiye’ye ulaşarak söz konusu fotoğrafın asılsız bir iddia olduğunu doğruladı.
Fotoğrafı tersine görsel arama yöntemi ile aradığımızda orijinaline ulaşamıyoruz. Fakat fotoğrafta dijital bir müdahale olup olmadığını görmek için hata seviyesi tespit aracı olan forensic analizine başvurduğumuzda, fotoğrafın montajlandığını anlayabiliyoruz. Mor ve pembe renkli bölgeler, müdahale edilmiş alanları gösteriyor.
Ayrıca görsele yakından bakıldığında, kırmızı renkte olan Coca-Cola şeritlerinin namaz kılan insanların kıyafetine taştığı fark ediliyor. Bu durum, fotoğrafta dijital bir müdahale olduğunu gösteriyor.
Çalışmanın kalitesi de Coca-Cola tarafından üretilmediğini destekler nitelikte. Coca-Cola reklam çalışmaları için profesyonel ajanslarla çalışıyor ve görsel açıdan daha profesyonel çalışmalar ortaya çıkıyor. Bu reklamlardan bazılarının Müslüman nüfusun yoğun olduğu pazarları hedeflediği de görülebilir.
Coca-Cola, sık sık şehir efsaneleriyle gündeme gelen bir marka. Teyit, daha önce de farklı iddiaları incelemişti:
İlginizi çekebilir: Fotoğrafın 1936 yılında Berlin’de düzenlenen olimpiyatlarda Coca-Cola’nın hazırladığı reklam afişini gösterdiği iddiası
İlginizi çekebilir: Yeni koronavirüsün Coca Cola ile yayılmaya çalışıldığı iddiası
Coca-Cola, tüm dünyada faaliyet sürdüren bir marka. Bu ülkeler arasında, Müslüman nüfusu fazla olan ülkeler de bulunuyor. Coca-Cola Müslüman ağırlıklı ülkeler arasında da bu kadar geniş bir pazarda faaliyet gösterirken, markanın İslam’ı hedef alan bir reklam yapmış olması da pek olası görünmüyor.
Sonuç olarak fotoğrafın orijinal haline ulaşamasak da, kullanılan araçlar ile fotoğrafta müdahale olduğu saptanabiliyoruz. Ayrıca Coca-Cola da bu iddiaları yalanlıyor.