Sosyal medyada yayılan ve Covid-19 şüphesiyle ambulansa taşınan bir kişiyi gösteren videonun, farklı illerden olduğu iddia edildi. Teyit'e de ihbar olarak gönderilen video, Kartal, Ümraniye, Beylikdüzü, Yalova ve Ankara Etimesgut’tan olduğu iddiasıyla paylaşıldı. Paylaşımlar özellikle Ümraniye Devlet Hastanesi özelinde yoğunlaşıyor.
Ancak iddia doğru değil. Görüntüler Sakarya’nın Kaynarca İlçe Hastanesi’nden.
Hasta şüphe üzerine test edildi, Covid-19 bulunamadı
Video tersine görsel arama yöntemiyle aratıldığında, görüntülerin yeni ve Sakarya’dan olduğu bilgisine çeşitli haber kaynaklarından ulaşılabiliyor. Demirören Haber Ajansı yaptığı bir haberde, olayın ayrıntılarına yer verilmiş. Buna göre, Kaynarca’da yaşayan bir şahıs, umre dönüşü öksürüğünün artması sonrası hastaneye başvurdu. Kaynarca İlçe Hastanesi’ne giden şahıs, Covid-19 şüphesiyle Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Görüntüler o anlardan.
Google Maps üzerinden hastane aratıldığında sokak görünümüne ulaşılamıyor, ancak görüntülerin videodan karelerle eşleştiğini görmek mümkün.
Binanın 2018 yılındaki bir fotoğrafı incelendiğinde, dış kaplama ve videoda hemen yanda görünen alandan, mekan doğrulanabiliyor.
Hastanın son durumu ne?
İddiaların ardından Teyit, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü’nden konuyla ilgili bilgi de aldı. Yetkili hastanın test sonuçlarının negatif çıktığı bilgisini paylaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından videonun Sakarya'da çekildiğini, sonuçların negatif çıktığını ifade ederek hastanın taburcu edildiğini açıkladı.
Videonun sosyal medyada yayılması sonrası benzer bir açıklama Sağlık Bakanlığı'ndan da geldi.
Sonuç olarak iddia yanlış. Görüntüler Kartal, Ümraniye, Beylikdüzü, Yalova ya da Etimesgut’tan değil; Sakarya’dan. Videoda görülen hastada Covid-19 tespit edilmedi. İddia yanlış bilginin yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.