İklim değişikliği kapıda, artık etkilerini ensemizde hissediyoruz. Buna mani olmak, mümünse geri çevirmek için yapılabileceklerden biri de et tüketimini azaltmak. Vejetaryenlik ve veganlık giderek yayılsa da, direnenler bu beslenme biçimlerinin “sağlıksız” olduğu iddialarını sürdürüyor.
Dağcı Maria Strydom’un ölümüne, vegan olmasının neden olduğu iddiası da bunlardan biri. İddiaya göre, Strydom dağa veganların güçsüz olmadığını kanıtlamak için tırmanmaya kalkmış, ama veganlığından ötürü bitkin düşerek hayatını kaybetmişti.
Maria Strydom’un ölüm nedeni “dağ hastalığı”
34 yaşındaki Avustralyalı Maria Strydom, 2016 yılında Everest Dağı’na, eşi Robert Gropel ile birlikte “veganların her şeyi yapabileceğini kanıtlamak için” tırmandı. Ancak Strydom’un dağa tırmanırken ölmesinin nedeni, vegan olması değildi. Strydom ve eşi zirveye ulaşmaya çok az kala akut dağ hastalığı nedeniyle rahatsızlandı. Yine bir vegan olan eşi kurtuldu, ancak Strydom hayatını kaybetti.
Akut dağ hastalığı, yüksek rakımlara tırmanan dağcılarda görülen bir rahatsızlık. Hastalık, yüksek irtifalarda atmosfer basıncı ve yoğunluğunun azalması sonucu vücudun belli bölgelerine yeterli oksijen gitmemesi sonucu ortaya çıkıyor. Strydom da yüksek basıncın, beyninde ve akciğerlerinde sıvı birikmesine neden olması nedeniyle hayatını kaybetti. Dağ hastalığının herhangi bir beslenme biçimiyle bağlantısı yok.
Strydom’un ölümü üzerine açıklama yapan uzmanlar da vegan diyetin Everest’e tırmanmak için risk oluşturmadığını söylemişlerdi. Dağa tırmanırken gereken enerjinin, hangi kaynaktan elde edildiği mühim değil. Önemli olan yüksek irtifada güvenli ve sağlıklı olmak için planlı bir diyet izlemek.
Maria Strydom ile birlikte, aynı gruptaki iki dağcı da aynı sebeple hayatını kaybetti. Ancak vegan olduğu için Strydom’un ölümü konuşuldu.
Strydom ve eşi Robert Gropel, pek çok zirveye tırmanmış deneyimli dağcılardı. Strydom Ağrı Dağı’na tırmanmayı da başarmıştı. İki vegan dağcı özellikle veganların hayvansal ürün tüketmedikleri için güçsüz oldukları algısının kırılmasını amaç edinmişlerdi.
Zirveye ulaşan vegan dağcı
Veganizm, hiçbir hayvansal ürünün tüketilmediği beslenme biçimi. Bu diyet hayvansal protein içermediğinden, zaman zaman sağlığa zararlı olduğu öne sürülüyor. Ancak bilinçli bir vegan beslenmenin sağlığa zararlı olmadığı biliniyor. Veganlar, protein ihtiyacını diğer bitki bazlı besinlerden sağlayabiliyor. Et tüketilmeksizin protein ihtiyacının karşılanmayacağı, başarılı bir sporcu da olunamayacağı yargısının aksine, pek çok başarılı vegan sporcu var.
2016 yılında da vegan sporcu Kuntel Joisher, Everest'e tırmanmayı başaran ilk vegan olmuştu.
Zirveye ulaşmayı başaran ilk vegan dağcı Kuntel Joisher’ın Instagram paylaşımı.
Çin ve Nepal sınırında yer alan 8 bin 850 metre yükseklikteki Everest, vegan olup olmadığı fark etmeksizin birçok dağcının hayatını kaybetmesine neden oldu.
Kayıtlara göre dağda 280’den fazla ölüm gerçekleşti. Bu ölümlerin çoğu, çığlardan, düşmelerden ve dağ hastalığından kaynaklanıyor.