Sosyal medyada paylaşılan gönderilerde, eski Pfizer çalışanı Karen Kingston’ın mRNA aşılarında grafen olduğunu doğruladığı öne sürüldü.
Karen Kingston aşılar hakkında bilgi vermek için güvenilir değil
İddialara, eski Pfizer çalışanı Karen Kingston ile yapılan söyleşi videosu eşlik ediyor. Videodan ekran görüntüsü alarak arama yaptığımızda, söyleşinin 28 Temmuz 2021’de yayınlandığını görüyoruz. Söyleşiyi yapan Stew Peters ise geçmişte koronavirüs aşıları ve grafenle ilgili birçok yanlış bilgi ortaya atmıştı.
Kingston’un LinkedIn profilinde yer alan bilgiye göre ilaç ve tıbbi cihaz alanında iş analistliği yapıyor ve Pfizer’da 1996 ve 1998 yılları arasında çalışmış. Bu yıllarda mRNA aşılarının insanlara uygulanabilir hale getirecek bir teknoloji henüz geliştirilmemişti. Yani mRNA aşıları üzerine hiçbir çalışmada yer almayan Karen Kingston, mRNA aşılarının içerisinde grafen olduğunu ‘garanti etmek’ için doğru kişi değil.
Kingston’un argümanları mRNA aşısında grafen olduğunu kanıtlamıyor
Kingston'ın röportajdaki argümanı, temelde hatalı olan iki iddiaya dayanıyor. Buna göre dünyada, aşıda kullanılan organik bir bileşen olan lipid üreten tek şirket Çinli Sinopeg ve Sinopeg'in web sitesindeki belgeler, ürettikleri lipidlerin içerisinde grafen oksit bulunduğunu kanıtlıyor.
Kingston, aşının içerik listesindeki ALC-0315 ve ALC-0159 olarak listelenen lipid kimyasallarını aratarak doğrudan Sinopeg isimli şirketi bulduğu için Sinopeg'in dünyadaki başka hiçbir şirketin bu kimyasalları satmadığı yönünde bir varsayımda bulunmuş. Ancak Sinopeg, dünyadaki tek lipid üreticisi değil.
Lipidler, mRNA aşılarında RNA’nın iletilmesine yarıyor. Covid-19 aşılarında kullanıldığı için, 2021’de lipid tedariği ve üretiminde artış yaşandı. Mesela, Britanya merkezli Croda, Pfizer için lipid üretiyor. Ancak Sinoped’in Pfizer için lipid ürettiğine dair bir bilgiye ulaşmıyor. Bu, Kingston’un ilk argümanının yanlış olduğunu gösteriyor.
Kingston’un kanıt olarak sunduğu makale, 2020’de Composites Science and Technology isimli teknoloji dergisinde yayınlanmış. Ancak makalenin yazarı olan bilim insanlarının çalışma alanı sağlık değil mühendislik ve teknoloji. Ayrıca makalenin Covid-19 aşılarıyla veya Sinopeg’in ürettiği lipidlerle hiçbir ilgisi yok. Makale, grafenin enerji depolama yöntemi olarak kullanılmasına yönelik potansiyel bir durumu inceliyor. Bu araştırma, Sinopeg’in internet sitesinde de yer alıyor ama sağlık değil ‘endüstri haberleri’ kategorisinde. Dolayısıyla makale, grafen ve grafen bileşenlerinin Sinopeg ürünlerinde bulunduğunu gösteren bir kanıt değil.
Grafen oksit, deneysel teknolojilerde kullanıldığından komplo teorisyenleri arasında epey popüler. Aslında iki boyutlu bir nanopartikül olan grafen oksit, neredeyse tüyden hafif, ucuz ve kolay temin edilebilen bir malzeme. Grafen, sensör, güneş paneli, enerji depolama aygıtları, hidrojen depolama, yakıt hücreleri, ısı transfer malzemesi, havacılık, otomotiv, enerji ve bataryalar gibi geniş uygulama alanlarında yer alabiliyor. Grafen ve grafen bileşiklerinin tıbbi alanlarda da kullanımı da mevcut.
Covid-19 aşılarında grafen oksit yok
Pfizer/BioNTech’in mRNA bazlı Covid-19 aşıları, hücrelere başak protein üretme talimatı vermek üzere geliştirildi. Pfizer’ın kendi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, aşıda mRNA, organik bir bileşen olan lipidler, potasyum klorür, monobazik potasyum fosfat, sodyum klorür, dibazik sodyum fosfat dihidrat ve sukroz bulunuyor.
Aşılara katılabilecek maddeler, bir dizi testten geçiyor; güvenilir oldukları sağlık otoriteleri tarafından kanıtlandıktan sonra kullanılabiliyorlar. Aşı veya ilaçlarda, belirtilenler dışında bir bileşen yer almıyor. Bu maddeler arasında da grafen bulunmuyor.
Pfizer haricinde Moderna, Janssen, AstraZeneca, CanSino, Sinovac ve Sputnik’in ürettiği Covid-19 aşılarının içerik listelerine göre de aşıların içerisinde grafen oksit yok. Yani mRNA aşıları da dahil olmak üzere bugüne kadar onaylanan hiçbir Covid-19 aşısı bileşenlerinde grafen oksit yer almıyor.
Covid-19 aşılarının grafen içerdiği iddiaları yeni değil. Teyit geçmişte grafen ve bileşikleriyle ilgili birçok iddiayı yanlışladı.