A Haber’de yayınlanan iddiaya göre, İstanbul'da bulunan CHP’li Esenyurt Belediyesi kadrosuna bağlı çalışan 30 imam ve müezzin, ani bir kararla hayvan barınaklarına temizlik işçisi olarak gönderildi. En Son Nokta adlı sitede yer alan habere göre, 30 kişinin altısı hayvan barınağında, 24’ü de depolarda görevlendirildi. İddia bazı Twitter hesaplarında da paylaşılırken, video haberde yer konuşan kişilerin isimlerine yer verilmedi. Bahsi geçen cami, Hazreti Ali Camisi’ydi. 4 Haziran tarihinde yayınlanan iddia, bugüne dek 4 milyon kişi tarafından görüntülendi.
Ancak iddia yanlış. Hayvan barınağına temizlik görevlisi olarak atandığı söylenenler, aslında belediyenin temizlik görevlisi kadrosuna bağlı olarak çalışan kişilerdi, imam ya da müezzin değil. İmam ve müezzin ataması sadece Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılıyor.
Kişilerin belediyedeki kadrosu, temizlik görevlisi
Teyit’in ulaştığı ve farklı birimlerde çalışan Esenyurt Belediyesi yetkilileri, hayvan barınağında görevlendirilen kişilerin esas kadrolarının “temizlik görevlisi” olduğunu, yeri değiştirilen kişilerin öncesinde müezzinlik yapmaya kendi tasarruflarıyla başladıklarını belirtti. Konuya ilişkin belgeler ise, kişisel verilerin gizliliği gerekçesiyle paylaşılmadı.
Esenyurt Belediyesi Covid-19 salgını boyunca mahalle destek birimleri kurdu; ekipler arasında mahalleye yardım için bazı geçici görevlendirmeler yapıldı. Müezzin ve imam olduğu belirtilen isimler de, esas kadroları temizlik işçiliği olduğu için “dezenfeksiyon” ekibinde görevlendirildi.
Hak-İş: Çalışanlar ayrımcılığa uğramadı
Belediye çalışanlarının bağlı olduğu ESPAŞ (Esenyurt Belediyesi Personel A.Ş.) ile toplu iş sözleşmesi olan Hak-İş de, olayların belediyenin bilgisi dışında gerçekleştiğini, çalışanlarının ayrımcılığa uğramadığını, belediye başkanı ya da yönetimden baskı görmediklerini aktardıklarını açıkladı.
Teyit Hak-iş/Hizmet-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube’nin Başkanı Mustafa Canpolat’a da ulaştı. Canpolat kamuoyunda yayınladıkları dışında başka bir açıklamaları olmadığını belirtti.
İmamlar sadece Diyanet tarafından görevden alınabilir
Kanunlara göre cami imamı ve müezzinler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanıyor, bu atama ya da görevlendirmeler belediyelerin yetki alanında değil. Camilerin temizlik faaliyeti ise bölge sınırı içinde kalan belediye tarafından yürütülüyor. Dolayısıyla imam ve müezzinler sadece Diyanet tarafından görevden alınabilir, belediyece değil.
Sonuç olarak A Haber tarafından ortaya atılan camii imamları ve müezzinlerin hayvan barınağına temizlikçi olarak gönderildiği iddiası yanlış. Esenyurt Belediyesi’ndeki kaynaklar konunun çarpıtıldığını, temizlik görevlilerinin bağlı olduğu Hak-İş Sendikası da çalışanların bir ayrımcılığa uğramadığını belirtti. Kanuni düzenlemelere göre de imam ve müezzinlerin görev yeri değişikliği sadece Diyanet tarafından yapılabilir. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden biri olan çarpıtma kategorisinde yer alıyor.