Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın istifa ettiği iddiası

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın istifa ettiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

İddia yerli hiçbir haber sitesinde yer almıyor.

Uluslararası basında da bu konuda haber bulunmuyor.

Ermenistan resmi kaynaklarında konuyla ilgili bir açıklama yok.

Ermenistan’da yayın yapan haber ajanslarının sitesinde istifa ile ilgili bir içerik olmadığı gibi iddiaların yayıldığı saatlerde Paşinyan’ın başka açıklamaları yer alıyor.

İddianın gündeme gelmesinin nedeni 2018 Ekim ayında erken seçim öncesi Paşinyan'ın istifa etmesi olabilir.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Azerbaycan Ermenistan arasında 27 Eylül tarihinde başlayan çatışmalar devam ediyor. Çatışmanın birinci haftası geride kalırken sosyal medyada çatışmalarla ilgili birçok iddia paylaşılıyor. 4 Ekim akşamı yapılan paylaşımlarda da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın istifa ettiği iddia edildi.

iddia ermenistan pasinyan istifa

İddiayla ilgili kilit kelimelerle yapılan aramalarda ne sosyal medyada ne de haber sitelerinde konuyla ilgili bir habere ulaşılabiliyor. İddialar ise Türkiye’de 4 Ekim tarihinde 21.50 itibariyle yayılmaya başlıyor. Twitter’da Ermenice istifa kelimesi aratıldığında ise herhangi bir sonuç bulunmuyor

Resmi kaynaklarda istifa ile ilgili bir açıklama yok

Konuyla ilgili 4 Ekim saat 23.50 itibariyle yapılan taramalardaysa güvenilir hiçbir kaynakta Paşinyan’ın istifasına ilişkin bir bilgiye ulaşılamıyor. Ermenistan Hükümetine ait gov.am adresinin İngilizce ve Ermenice versiyonlarına bakıldığında bu yönde herhangi bir açıklama bulunmadığı görülebiliyor. Sitede yer alan son duyuru ise 2 Ekim 2020 tarihinde yapılmış.

hukumetsitesi

Pashinyan'ın resmi Twitter hesabında Ermenistan Başbakanı olduğunu belirtilen ifadelere halen yer veriliyor. En son paylaşımı ise 4 Ekim 2020 tarihinde 18.29'da yapılmış.

Ermenistan hükümetinin resmi Twitter hesabında ise konu hakkında bir açıklama yok. En son 23:00 sularında süregelen savaş hakkında bir paylaşım retweetlenmiş.

Haber sitelerinde böyle bir bilgi yok

Kriz anlarında hükümetin siitesinin anlık güncellenemeyebileceğini göz önüne alarak Türkçe, İngilizce ve Ermenice dillerinde Paşinyan ve istifa kelimelerini kullanarak yapılan aramalarda da herhangi bir sonuç alınamıyor. Devlete bağlı haber ajansı ArmenPress, internette yayın yapan Arka, News.Am, Blognews, Tert, Shamshyan, 1in gibi ülkenin önde gelen haber sitelerinde de konuyla ilgili herhangi bir habere rastlanmıyor. Bir ülkenin başbakanı istifa ettiğinde ülkedeki haber sitelerinde konuyla ilgili bir içeriğin olması beklenir ancak bu konuda hiçbir içerik 4 Ekim itibariyle bulunmuyor. 

Hatta Türkiye’de sosyal medyada bazı hesaplarda yer alan iddiadan sonraki saatlerde bile ArmenPress’te Paşinyan’ın çatışma süreciyle ilgili açıklamaları görülebiliyor.

armenpress

Yine Google üzerinden Paşinyan ya da  Pashinyan ismi ile arama yapıp haberler linkine tıklandığı zaman konuyla ilgili herhangi bir içerik yer almadığı görülebiliyor. Reuters, Sputnik ve AFP gibi uluslararası ajanslarda da böyle bir haber bulunmuyor.

googlehaberler

İddianın yayılmasına neden olan kişi ise bir Twitter kullanıcısı. İddia üzerine ilk paylaşılan tweetlerde kaynak olarak etiketlenen kişi, paylaştığı tweeti daha sonra silse de, istifaya işaret eden ikinci bir tweeti bulunuyor. Daha sonra konuyu kendisinin yaydığını belirten bir paylaşım da yapmış. Tweetini sildiğini de ifade etmiş.

İddianın nedeni eski haberler olabilir

Paşinyan 2018 yılında erken seçim yapılmasına dair karara karşılık istifa ederek parlamentoyu seçime götürmüş, yeni bir aday seçilememesinin üzerine yapılan seçimde yüzde 70’in üzerinde oy alarak tekrar başa geçmişti. İddianın yaygınlaşmasına iki sene önce Ekim ayında çıkan istifa haberleri neden olmuş olabilir.

Azerbaycan Ermenistan arasındaki çatışmaların şiddetlendiği günlerden 3 Ekim Pazar günü Azerbaycan'ın en büyük ikinci kenti Gence'nin de aralarında bulunduğu en az üç bölgenin Ermenistan tarafından bombalandığı belirtildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre gün içinde 22 kişi hayatını kaybetti, 74 kişi de yaralandı.

İki ülke liderlerinden gerilimle ilgili açıklamalar devam ediyor. Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın 3 Ekim günü yaptığı açıklamalarda çok zayiat verdiklerini söylediği basına yansımıştı.