Eklem ağrılarına iyi geldiği iddia edilen 'mucizevi' Aspirin karışımı

Eklem ağrılarına iyi geldiği iddia edilen 'mucizevi' Aspirin karışımı

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Aspirin ezilerek cilde sürülmek için üretilmiş bir ilaç değil. Kullanım talimatlarında da böyle bir bilgi yok.

Aspirin asidik bir yapıya sahip olduğundan karışım yapılıp cilde sürülmesi tehlikeli olabilir.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Uzun zamandır internette dolaşan bir iddiaya göre, 10 adet ezilmiş Aspirin, zeytinyağı, kolonya ve limonla oluşturulan “mucize” karışım, ağrıyan yere sürüldüğünde eklem ve diz ağrılarına iyi geliyor. 

eklem agrilarina iyi geldigi iddia edilen mucizevi aspirin kuru

Aspirin harici kullanım için üretilmedi 

Aspirin, ağrı ve iltihabı düzenleyen hücrelerdeki, bir nevi açma kapama düğmesi olan prostaglandinlerin üretimini bloke ederek çalışan bir ağrı kesici. Bu sayede Aspirin, hafif iltihap ve ağrıyı kesiyor. Ancak aspirin, bu işlevleri ancak ağızdan alındığında yerine getirebiliyor.

Aspirin, tablet ve efervesan formlarında satılıyor. İki formun prospektüsünü incelediğimizde, Aspirinin ne ezilerek ne de harici kullanım için (cilde sürülerek) tavsiye edildiğini görüyoruz. Prospektüste Aspirin'in yemeklerden sonra çiğnenmeksizin suyla yutulması öneriliyor. Çocuklar için emme ve suda eritme yolları da eklenmiş. Aspirin'in harici kullanımıyla ilgili tıp literatüründe bilimsel bir çalışma yer almıyor.

Teyit, konuyla ilgili bilgi almak için üretici Bayer’e ulaştı. Bayer yetkilileri, firmanın çiğneme, ezme ve cilde sürme dahil olmak üzere kullanım talimatında yazanlar dışında hiçbir kullanımı önermediğini belirtti.

Teyit’in danıştığı Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği de, eklem ağrıları için güncel tedavi algoritmalarında böyle bir kür bulunmadığını söyledi.

Aspirin asidik bir yapıya sahip

Aspirin, antienflamatuar, yani iltihap ve ödemi azaltıcı özelliğiyle biliniyor. Asidik bir yapıya sahip olduğu için bu asidin düzensiz bir konsantrasyonda uygulanmasının kimyasal yanıklara, kuruluğa ve tahrişe yol açabileceği belirtiliyor.

Genel olarak tüm ilaçların prospektüste belirtildiği şekilde alınması gerekiyor. İlaçları farklı şekillerde kullanmak ciddi yan etkilere neden olabilir, ilacın düzgün çalışmasını engelleyebilir ya da iyileşmeyi yavaşlatabilir. Ağızdan alınması tavsiye edilen ilaçlar ezildiğinde ya da kolonya gibi farklı maddelerle karıştırıldığında ilacın formülü bozulabilir.

TikTok’ta sivilce tedavisi için Aspirin'den yapılmış bir yüz maskesi tavsiyesi de dolaşıyor. Ancak uzmanlar Aspirin'in yanlış uygulandığında cildi yakabileceğini söylüyor. Dahası ​​akne için Aspirin kullanmanın faydalı olduğuna dair bir kanıt yok.

“Mucize” kürler halk sağlığını tehdit ediyor

Brigham and Women’s Faulkner Hastanesinden Dr. David Gitlin, “Gerçek şu ki, bir hastalık için şifa arayan insanlar bunu iyileşmek için bir dizi umutla yapıyorlar" diyor ve ekliyor: “İyileşmeye duyulan ihtiyaç, tedavinin başarısız olma korkusu ve ölüm korkusu, insanların beklentilerini o kadar artırabilir ki, bu beklentileri karşılama umuduyla hemen hemen her şeye inanma eğiliminde olabilirler.” 

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) de güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmayan ürünler konusunda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor. FDA sözcüsü Lyndsay Meyer, “Etkisi kanıtlanmamış ürün veya tedavilere güvenmek tehlikeli olabilir; doğru teşhis ve uygun tedaviye erişimde tahrip edici gecikmelere neden olabilir” diyor.

Güncelleme: 15/09/2021

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği'nin açıklaması eklendi.