Ehliyetlerin beş yılda bir 40 TL karşılığında yenilenmesi gerektiği iddiası

Ehliyetlerin beş yılda bir 40 TL karşılığında yenilenmesi gerektiği iddiası

Karma Karma

Bulgular

Yeni tip B sınıfı, yani otomobil ehliyetinin geçerlilik süresi beş değil 10 yıl.

Yeni tip sürücü belgelerini yenilemek için ödenmesi gereken harç, değerli kağıt ve vakıf ücreti 270 TL.

Eski tip ehliyetleri yenilemek için ödenmesi gereken ücret 15 TL.

Sürücü belgesi yenilemek için alınması gereken sağlık raporu aile sağlık merkezlerinde ücretsiz, devlet hastanelerinde ise 50 TL.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

1 Ocak 2016’dan sonra Türkiye’de uluslararası geçerliliği olan yeni tip ehliyetler kullanılmaya başlandı. Bu tarihten önce ehliyet alanların 31 Aralık 2020’ye kadar eski tip sürücü belgesi almaları gerekiyordu, ancak bu tarih pandemi sebebiyle 31 Aralık 2022’ye ertelendi.

Yeni tip sürücü belgelerine geçilmesiyle konuya ilişkin düzenlemelere de gidildi. Bunun üzerine sosyal medyada bazı kullanıcılar konuyla ilgili endişelerini dile getirdi.

bes yilda bir ehliyet yenileme iddia fb paylasim

İlk kez 25 Nisan 2015’te paylaşılan gönderi yaklaşık 510 bin kez paylaşılmış ve Facebook kullanıcıları tarafından hala paylaşılıyor.

Yeni tip ehliyetlerin geçerlilik süresi sınıfına göre değişiklik gösteriyor

Öncelikle ehliyet ve sağlık raporunun yenilenme süresi iki kategori için farklı: M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgelerinin 10 yılda bir; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerinin beş yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Yani en yaygın ehliyet türü olan otomobil ehliyeti için 10 yılda bir sağlık raporu almak ve sürücü belgesini yenilemek yeterli.

Öte yandan ehliyet yenilemek için gereken bedel konusu biraz daha karışık. Eski tip ehliyetiniz varsa 31 Aralık 2022’den önce yenilemeniz gerekiyor ve bunun için ödemeniz gereken ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetiniz varsa ve yenilemeniz gerekiyorsa bu ücret 2021 yılı için 270 TL’ye çıkıyor. Bu bedelin 45 TL’si Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına yatırmanız gereken Vakıf Hizmet Bedeli. 225 TL’si ise vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına yatırmanız gereken Değerli Kağıt Bedeli.

Sağlık raporu ücreti aile sağlık merkezi ve hastanelerde farklı

Sürücü belgesi yenilemede sağlık raporu şart. Bu raporu aile sağlık merkezleri (eski adıyla sağlık ocakları) ücretsiz veriyor. Sağlık raporunu devlet hastanesinden almak isterseniz 50 TL, eğitim ve araştırma hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden almak isterseniz 75 TL ödüyorsunuz. Özel sağlık kuruluşlarında bu ücret artabiliyor. 

Teyit bilgi almak için farklı aile sağlık merkezlerine ulaştı ve raporun ücretsiz verildiğini doğruladı.

Sürücü belgesini yenilemek için ise nvi.gov.tr veya ALO 199 üzerinden nüfus müdürlüğüne randevu alınması gerekiyor.

Kısacası paylaşımda belirtilenin aksine B sınıfı, yani otomobil ehliyeti beş değil 10 yılda bir yenilemeniz gerekiyor; öte yandan ehliyet yenilerken ödemeniz gereken ücret paylaşımdakinin epey üstünde.