Twitter’da hızla yayılan bazı paylaşımlarda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) danışmanı Samuel Neto'nun yaptığı öne sürülen bazı açıklamalar vardı. Neto, “Biz önce can güvenliği dedik. Ancak bazı ülkelerin bizi yanlış anladığını görüyoruz. Okullar konusu çok açık. Tüm ülkelere çağrım, gençleri bu tehlikeli virüse karşı koruyun” ifadelerini kullanmıştı.
Paylaşımlar, DSÖ’nün ülkelerin sağlık politikalarına karışmama ilkesine ters düştüğünden şüphe uyandırıyor. Futboldan anlamadığımızı varsayarak tersine görsel arama yaptığımızda, paylaşılan fotoğrafın ünlü futbolcu Samuel Eto’o’ya ait olduğunu görüyoruz. Fotoğraf AFP tarafından 2016 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen bir spor konferansında çekilmiş. Futbolcu o dönem Antalyaspor’da forma giyiyormuş.
Peki Eto’o gerçekten DSÖ için danışmanlık yapıyor olabilir mi? Örgüt zaman zaman halk sağlığı ile ilgili kampanyalar için ünlü simalarla işbirliği yapabiliyor. Nitekim Eto’o’nun adını örgütün internet sitesinde aradığımızda, futbolcunun örgüte özellikle Afrika kıtasındaki faaliyetleri için destek verdiğini görüyoruz. Bunlar arasında futbol akademisi ile ihmal edilmiş trofik hastalıklarla mücadele kampanyası da var.
Fakat futbolcu örgütün danışmanlarından biri değil. Aynı aramaya “adviser” kelimesini eklediğimizde anlamlı bir sonuca ulaşamıyoruz. Paylaşımlarda kullanılan ifadelerin İngilizceleri ile arama yaptığımızda da hiçbir sonuç çıkmıyor.
Öğrencilerin bir kampanyası olabilir
Paylaşımlara eşlik eden etiketle (WHOSaveTurkishStudents) bir arama yapıldığında ise sınavları erteletmeye çalışan öğrencilerin sosyal medya çabalarını gösteren içeriklere ulaşıyoruz. Yani paylaşımlar, böyle bir etki uyandırmak için parodi amaçlı uydurulmuşa benziyor.
Kullanılan ifadeler ve üslup, örgütün prensiplerine de aykırı. DSÖ, ülke ve bölgelerde şu faaliyetleri yürütüyor: Ülkelerle işbirliği stratejisi oluşturmak, hükümetlerle birlikte izleme mekanizmaları kurmak, resmi kurumlar aracılığı ile hükümete DSÖ ülke ofisi desteği vermek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini yaygınlaştırmak, bu hedefleri ülkelerin işbirliği stratejilerine entegre etmek, sağlıkla ilgili acil durumlarda destek vermek, acil durumların derecelendirilmesi, yine acil durumlarda ülke ofisi desteği sunmak.
Teyit’in ulaştığı DSÖ Türkiye ofisi de, paylaşılan içerik ve ifadelerin DSÖ ile ilgisi olmadığını söyledi.