Dolunay ve gezegen hareketlerinin depremleri tetiklediği iddiası

Dolunay ve gezegen hareketlerinin depremleri tetiklediği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Bilimsel çalışmalara göre, dolunay sırasında deprem meydana gelme olasılığı, ay döngüsünün diğer herhangi bir gününden farklı değil.

Ayın yarattığı gelgit kuvvetinin depremler üzerinde olası etki hakkında yürütülmüş araştırmalardan anlamlı bir sonuç elde edilemedi.

Gezegenlerin kütleçekimi, ayın etkisine göre de zayıf.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

AKUT ve Teyit işbirliğinde hazırlanan bu analizin ortaya çıkışında her iki kurumun da karşılaştığı yanlış bilgi ya da sorulardan yararlanılmıştır.  

Depremle ilgili doğru bildiğimiz ya da inanmayı istediğimiz pek çok yanlış bilgi var. Hemen her depremin ardından ortaya atılan dolunay ve gezegen hareketlerinin depremleri tetiklediği iddiası da bunlardan. 

deprem dolunay etkisi iddiasi

Dolunay ve deprem arasında bir ilişki yok

Dış etkenlerin depremleri tetikleyip tetiklemeyeceği uzun zamandır merak ediliyor, ancak depremler temelde yerkürenin içsel dinamiklerinden kaynaklı. Depremlerin mühim bir kısmına, kıtasal levhaların bitiştiği noktalardaki sürtünmeler, yani tektonik hareketler neden oluyor. Volkanik patlamalar ve yer altında oluşan obruklarda yaşanabilecek çökmeler de, yer sarsıntılarına neden olabiliyor. Ancak bunların tamamı, yerle ilgili dinamikler. 

Depremler her zaman ve dünyanın her yerinde gerçekleşebilir. Kimisi çok dikkat çekmeyecek kadar zayıf, kimisi çok kuvvetli oluyor. 

Bilim insanları 1800’lü yıllardan beri özellikle ayın depremlerle olası bağlantısını inceliyor. Tüm araştırmalar, dolunay sırasında deprem meydana gelme olasılığının, ayın diğer evrelerindekinden farklı olmadığını gösteriyor

İlginizi çekebilir: Mavi dolunayın deprem habercisi olduğu iddiası

USGS’den (ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu) araştırmacı ve deprem bilimci Susan Elizabeth Hough, 1600’lerden bu yana meydana gelen şiddetli 204 depremi incelemiş; bu depremlerin tarihleri ile ay evrelerini eşleştirmiş. Ayın ya da güneşin dünyaya konumuyla depremler arasında hiçbir ilişki olmadığı ortaya çıkmış. 

Son dönemde yapılan bazı çalışmalarda da deprem aktiviteleriyle dünya, ay ve bazen güneş arasında meydana gelen gelgitlerin ilişkisi olabileceği konusu üzerinde duruluyor. Fakat bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar da ayın depremler üzerindeki olası etkisi üzerine kesin bir şey söyleyebilmekten uzak

Gezegen hareketleri depremi etkilemiyor

Birden fazla gezegen yörüngesinin aynı yerde hizalanmış olmasına, gezegen hizalanması deniyor. Belli hizalanmaların depremlere sebep olabileceği görüşü de epey yaygın. Gezegen hizalanmaları nadir yaşanıyor. Örneğin NASA’nın açıklamasına göre, Jüpiter ve Satürn’ün kavuşumu 20 yılda bir gerçekleşiyor. Son olarak da 2020 yılında yaşanmıştı. 

İlginizi çekebilir: Deprem tahmincileri korkulardan beslenerek fayda sağlıyor

Gezegenlerin maksimum yerçekimi, ayın dünya üzerindeki yerçekimi etkisine göre hayli zayıf. Ay bile yarattığı yer çekimi etkisiyle depremlere sebep olmuyorken, gezegen hareketlerinin olabileceğini söylemek mümkün görünmüyor. ABD’li gökbilimci Phil Plait’e göre de gezegenlerin depreme neden olmasının hiçbir yolu yok

gezegenlerin etkisi ay cekimi

Gezegenlerin aya oranla gelgit etkileri