İlk olarak 24 Ocak 2019'da Kaparoz isimli bir internet sitesinde ve daha sonra diğer sosyal medya platformlarında paylaşılan gönderilerde, Diyanet İşleri Başkanlığının “Çocuklara zeka geliştirici oyuncaklar vermeyin” şeklinde bir açıklama yaptığı iddia edildi.
"Çocuklara zeka geliştirici oyuncaklar vermeyin" açıklaması parodi bir paylaşıma dayanıyor
Habere göre Diyanet yetkilisi, yeni gelen neslin ileri zekalı olma probleminin olduğunu ve ileri zekalı çocukların ibadeti sorguladığını söylüyor. Haberde ayrıca yetkilinin, eğitime harcanan paranın gereksiz olduğunu, bu parayla yabancılardan telefon, araba alınabileceğini söylediği de belirtiliyor. Haberde açıklamasına yer verilen Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilisinin ismine yer verilmiyor.
Ancak Kaparoz, parodi haberler yapmak için oluşturulmuş bir internet sitesi. Sitenin sloganının “yalan, dolan, iftira” olduğu görülebiliyor. Sitenin hakkımızda kısmına bakıldığında da içeriklerin kurgu olduğu ve bir haber sitesi değil mizah sitesi olduğu anlaşılabiliyor. Aynı sitede daha önce de NASA yetkililerinin bir kurgu açıklamasına yer verilmiş. Habere göre, NASA yetkilileri uzaylıların şirin görünmek için Marmaris’te UFO benzeri araçlarla makarna dağıttıklarını açıklıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yapılan aramalarda da böyle bir açıklama sonucuna ulaşılamıyor. Sitede çocuklara zeka geliştiren oyuncaklar verilmemesiyle ilgili herhangi bir basın açıklaması ya da duyuruya rastlanmıyor.
Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşaviri Burak Orhan da iddianın parodi bir paylaşıma dayandığını ve doğru olmadığını açıkladı.
Peygamberimiz ve Gençlik Kitabı
Parodi haberde ismi geçen ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bastığı iddia edilen “Peygamber ve Gençlik” kitabının gerçek ismi “Peygamberimiz ve Gençlik”. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde yayın ve satış bölümünde bu kitabı görmek mümkün.
Kitabın içeriğiyle ilgili tepkiler daha önce de bazı haber sitelerinde gündemolmuş. Evrensel gazetesinin 24 Ocak 2019 tarihli haberine göre, kitapta tahsil ile dindarlık arasında ters yönlü bir ilişki var. Teyit'in Diyanet İşleri Başkanlığı’na ulaşarak elde ettiği linkte, kitabın ücretsiz PDF’ine ulaşılabiliyor. Kitabın “Küreselleşen dünyada gençlik ve gençlerde dini hakikat” bölümünde, sayfa 93’te şu ifadelerin olduğu görülebiliyor:
“Bu arada belirtmek gerekir ki psikolojik, ekonomik ve sosyal sıkıntıları arttıkça gençlerin ibadet etme davranışı daha da artmaktadır. Gerek düzenli ibadet etme gerekse ihtiyaç anında ibadetleri daha fazla yapma davranışı üniversiteli olmayan gençlere nispetle üniversiteli gençlerde yaklaşık % 8 daha düşüktür. Bu arada tahsil ile dindarlık arasında ters yönlü bir ilişkiden bahsedilebilir. Seküler alanlarda yüksek tahsil yapmanın genel anlamda dindarlık, özelde dinî inanç ve ibadetler üzerinde olumsuz etki yaptığı tespit edilmiştir. Çünkü gençlerin akademik bilgi birikimine bağlı olarak düşünce yapıları da irrasyonaliteden rasyonaliteye doğru evrilmektedir.”