Diyanet’in 81 ile ‘kıble uzmanı’ atadığı iddiası

Diyanet’in 81 ile ‘kıble uzmanı’ atadığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

İddia Diyanet’in 2015 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’ndaki bir eğitime dayalı.

Kurumun hiçbir personel alımında böyle bir pozisyona rastlanmıyor.

Diyanet’in insan kaynakları sayfasındaki aramada da bu pozisyona ilişkin bir bilgi yer almıyor.

Kurumun basın müşaviri de iddiaları yalanladı.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir iddiaya göre Diyanet İşleri Başkanlığı 81 ilde “kıble uzmanı” görevlendirme kararı almıştı. Uzun zamandır dolaşımda olan iddiaya, maaş ve işsizlik gibi temalar da eşlik ediyor. 

diyanet kibla uzmani iddiasi

İddiayla ilgili internette bir arama yaptığımızda paylaşımların 2015 yılında yapılmış bir habere kadar uzandığını görüyoruz. Paylaşım farklı yıllarda da dolaşıma girmiş, Teyit’e de konuyla ilgili birçok bildirim gönderilmişti. 

İddianın yayıldığı haberin başlığında Diyanet’in “kıble uzmanı” görevlendirmeyi kararlaştırdığı belirtilirken kaynak olarak da kurumun 2015’te yayınlanan bir raporuna atıfta bulunulmuş. Bahsi geçen rapora Diyanet’in sitesinden de erişilebiliyor

2015 yılı kurumsal mali durum ve beklentiler raporuyla Diyanet hem aynı yılın ilk altı ay faaliyetlerini, hem de ikinci yarı yıla ilişkin planlarını açıklamış. Raporun 42. sayfasında ise iddialara konu olan bilgiye erişilebiliyor. Raporda bir eğitimden bahsedilirken bu konuda bir kadro açılmasından bahsedilmiyor. 

diyanet kurum raporu sayfa 42

Bu rapor sonrası günümüze kadar açılan personel ilanlarına da farklı sitelerden ulaşılabiliyor. Kurumun birçok farklı pozisyona personel aradığı görülürken tüm illeri kapsayan “kıble uzmanı” ya da ona yakın bir ilanla karşılaşılmıyor. Yine kurumun sitesinde yer alan bir kadro bülteninde istihdam edilenler arasında da “kıble uzmanı”na rastlanmıyor

Ancak Diyanet'te bu gibi hesaplardan sorumlu dört astronom bulunuyor. Diyanet’in görev ve çalışma önergesi ile ilgili iş ilanlarından astronomların görev tanımlarına ulaşabiliyor; alınmaları için uzay bilimi eğitimi görmüş olma şartının arandığını öğrenebiliyoruz. 2016’da Hürriyet Kelebek’in söyleşi yaptığı Diyanet astronomlarından biri, iş tanımlarını “namaz vakitleriyle, takvimlerle ilgili her türlü hesabı yapmak, kıble tespiti, Ramazan imsakiyeleri hazırlamak, internetteki mobil namaz hesaplamalarını yapmak, kameri ay başlarıyla ilgili gözlem çalışmaları yapmak” diye anlatmış.

2015 yılından bu yana yayılan iddiayla ilgili, kurumun basın müşaviri de bir açıklama yaparak konunun çarpıtıldığını belirtti.

Diyanet İşleri Bakanlığı bütçesi ve personel giderleri kamuoyunda sıkça tartışılıp gündeme geliyor. Hatta kurumun bütçesi sıkça NASA ile de kıyaslanıyor. Teyit bu konuda bir analiz de yayınlamıştı.