Devlet Tiyatroları'nı kapatacak kanun tasarısı Meclis gündeminde mi?

Devlet Tiyatroları'nı kapatacak kanun tasarısı Meclis gündeminde mi?

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ
Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

teyit.org ihbar hattına mail ile gelen bir haberde, Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları, Devlet Senfoni Orkestraları gibi 52 sanat kurumunun kapatılacağı iddia edildi.

KOPYALAYIP YAPIŞTIRIN LÜTFEN!

Arkadaşlar merhaba,

Aşağıda yer alan metni mümkün olduğunca çok yere ulaştırmayı hedefliyoruz.

Lütfen listenizdeki herkese yollar mısınız?

Sevgiler ve teşekkürler.

Değerli Basın Mensupları;

Hükümetin başta Devlet Opera ve Balesi ,Devlet Tiyatroları, Devlet Senfoni Orkestraları, Devlet Halk Dansları Topluluğu, Devlet çok Sesli Korosu olmak üzere toplam 52 sanat kurumunun kapatılmasını öngören yasa tasarısı bizim ve çocuklarımızın geleceğini yok ediyor.

Bizler Cumhuriyet'in kültür-sanat kurumlarının kapatılmasına sonuna kadar karşıyız. Yapılması planlanan model baskıcı ve gerici bir modeldir ve sanatın özgürlüğünü elinden almaktadır.

Bunun yanı sıra Eğitim fakülteleri, güzel sanatlar liseleri, konservatuvarlar da topun ucunda. Türkiye'de sanatın ölüm fermanı olan 52 sayfalık yasa tasarısı mecliste yarın, öbür gün onaylanabilir.

Cumhuriyet'in çağdaş sanat kurumları tek tek yok ediliyor. Esasında hepimizin bildiği gibi asıl yok edilmek istenen laik Cumhuriyetimizdir.

WhatsApp grupları aracılığıyla paylaşılan metin, 3 yıl önce Change.org'da “kültür kurumlarının kapatılması yasa tasarısı mecliste.” başlığıyla açılan imza kampanyasında kullanılmıştı.

Devlet Tiyatroları’nın özelleştirilmesi 2012’de, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları 3. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, “Devlet eliyle tiyatroculuk olmaz. Özel bir yönetim değil, tiyatroları özelleştirmeye götürüyorum'' sözleri ile gündeme geldi.

Bu sözlerin ardından Radikal gazetesinde yer alan “Başbakanlık Devlet Tiyatroları’nı kapatıyor” başlıklı haberde, hem Başbakanlık hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konu ile ilgili iki ayrı kanun tasarısı taslak çalışması yürüttüğü belirtildi. Konu hakkında tartışmalar sürerken 2013 ylında Hürriyet gazetesinde “Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi tarihe karışıyor” başlığı ile yayınlanan haberde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı kanun tasarısı taslağının içeriğine ilişkin bazı bilgilere yer verildi.

Kültür ve Turizim Bakanlığı’nın sitesinde yer alan ve son revize tarihi 2014 olan “Türkiye Sanat Kurumu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” taslağı (TÜSAK), Devlet Tiyatroları dahil pek çok kurumunu ilgilendiren düzenlemeler öngörüyor.

Plan Bütçe Komisyonu'nda Bakan Avcı'ya soruldu

Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde (16 Kasım) Plan Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesi konuşulurken Bakan Nabi Avcı’ya konu ile ilgili bazı sorular yöneltildi.

Milletvekili Kadim Durmaz: Sayın Bakanım, Devlet Opera ve Balesinin özelleştirilmesi için çeşitli çalışmalar yapıldığını geçtiğimiz günlerde basınla paylaşmıştınız. Net bilgi vermediniz. “Özelleştirme durumu belli değil ama çalışma yapılıyor.” demiştiniz. Bu, Devlet Opera ve Balesinin önümüzdeki süreçlerde özelleştirileceğinin bir sinyali midir?

Milletvekili Erkan Aydın: Kurumlar arasında Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi gibi birçok kurumun yapıları değiştirilerek taşınmazlarının satılacağına dair torba yasayla da önümüze Mecliste kanunlar geldi.

Komisyondaki bu soruları yanıtsız bırakan Bakan Avcı, konu ile ilgili olarak Ağustos ayında Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen bir toplantıda şunları ifade etmişti:

Şu an söz konusu olan, görüşülmekte olan Devlet Tiyatrolarının bütünüyle Kültür ve Turizm Bakanlığının uhdesinden çıkarılıp, özel bir kurum haline getirilmesi değil, onlarla birlikte, Devlet Tiyatrolarıyla birlikte bazı devlet kurumlarının elinde olan bazı varlıkların, gayrimenkullerin Özelleştirme İdaresi eliyle değerlendirilmesi.

Ama biliyorsunuz, daha önce de kamuoyunda tartışılan sanat kurumlarının, mesela İngiltere örneğinde olduğu gibi kendi kendilerini yönetecek bir özerk yapıya kavuşturulmasına ilişkin tasarılar, öneriler, hem camianın kendi içerisinden hem de basından gelen öneriler vardır. Bu tamamen ayrı bir tartışma konusu. Bu tamamen gayrimenkullerle ilgilidir, Özelleştirme İdaresi tarafından değerlendirilmektedir.

Torba yasadan çıkartıldı

Ayrıca Bakan Avcı, 30 Ekim’de gazetecilerle yaptığı toplantıda ise tiyatrolar ve sanatçılarla ilgili düzenleme yapıldığını belirtmiş ancak konu ile ilgili ayrıntılı bilgi vermemişti.

Milletvekili Aydın’ın “torba yasalarla önümüze geldi” dediği yasa tasarısı ise Ağustos ayında Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen 80 maddelik Torba Yasa (Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı). Ancak görüşmeler sırasında, Atatürk Orman Çiftliği, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun özelleştirilebileceği ile ilgili düzenleme tasarıdan çıkartılmıştı.

İddiada ifade edildiğinin aksine şu an Meclis gündeminde ya da ilgili komisyonlarda Devlet Tiyatroları dahil bazı sanat kurumlarının kapatılmasıyla ilgili bir kanun tasarısı bulunmuyor.