Sosyal medyada yer alan ve bazı haber sitelerine de konu olan iddiaya göre Deniz Gezmiş’in asılması için yapılan meclis görüşmelerinde 144 CHP’li vekilden 97’sinin “Evet” oyu kullandığı iddia edildi. İddiada ayrıca Necmettin Erbakan’ın Deniz Gezmiş için yapılan oylamada “Hayır” dediği belirtildi.
24 Nisan 1972 tarihli meclis tutanakları incelendiğinde 144 CHP’li vekilden sadece 28 tanesinin “Evet” oyu verdiğini görmek (sf. 235) mümkün. Söz konusu oylamaya CHP’li 47 vekilin “Hayır” dediği, 2 vekilin çekimser olduğu, 67 vekilin ise görüşmelere katılmadığı anlaşılıyor.
24 Nisan 1972 tarihli görüşmelerde “Evet” oyu kullanan CHP’li vekillerin illere göre dağılımı ise aşağıdaki gibi. Söz konusu isimleri TBMM Albümü 2 No’lu ciltten de kontrol etmek mümkün.
Adana: Fazıl Güleç, Melih Kemal Küçüktepepınar, Emir H. Postacı, Kemal Satır
Ankara: İ. Sıtkı Hatipoğlu
Antalya: Hasan Ali Gülcan
Balıkesir: M. Nurettin Sandıkçıoğlu
Elazığ: Hayrettin Hanağası
Eskişehir: Şevket Asbuzoğlu
Gaziantep: Ali İhsan Göğüş
Giresun: Kayhan Naiboğlu, Mustafa Kemal Çilesiz
Gümüşhane: Necati Alp, Nurettin Özdemir
Hatay: Hüsnü Özkan
İçel: Turhan Özgüner
İstanbul: İsmail Hakkı Arar
İzmir: Şevket Adalan, Burhanettin Asutay
Kars: Osman Yeltekin
Konya: İrfan Baran
Kütahya: Ali Erbek
Muğla: Mualla Akarca
Niğde: M.Nuri Kodamanoğlu
Samsun: Mustafa Boyar
Trabzon: Cevat Küçük, Ali Rıza Uzuner
Zonguldak: Ahmet Güner
1968 devrimci gençlik hareketi önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ölüm cezalarının yerine getirilmesine dair kanun tasarısı 450 üyesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oylamaya katılan 323 milletvekili ile gerçekleştirilmiş, ölüm cezası, 48 red oyuna karşılık 273 oyla kabul edilmiş ve Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilmişlerdi.
Necmettin Erbakan “Hayır” oyu kullanmadı
Ayrıca ek olarak belirtilen, Necmettin Erbakan’ın söz konusu oylamada “Hayır” oyu kullandığı iddiası da gerçeği yansıtmıyor. 24 Nisan 1972 tarihli meclis görüşmelerine bakıldığında Konya Milletvekili Necmettin Erbakan’ın oylamaya katılmadığı (sf.238) görülebiliyor. Süleyman Demirel, İsmet Sezgin ve Alpaslan Türkeş gibi isimlerin “Evet” oyu verdiği kanun tasarısı hakkında Oral Çalışlar’ın yazdığı bir yazıya da ulaşmak mümkün.