Delta varyantı dünya genelindeki yaygınlığını artırdıkça, aşılar etrafında türeyen şüpheler de büyüyor. Aşılama oranının yüksek olduğu ülkeler, bu kaygıdan sık sık nasibini alıyor. Sosyal medyada yayılan bazı paylaşımlarda da, nüfusunun yüzde 85’ini aşılayan İsrail’de yeni vakaların artmasının, aşının ağır vakaları önleyemediğini gösterdiği iddia ediliyor. Paylaşımlara göre yeni vakaların yüzde 51’ini aşı olanlar oluşturuyor.
Aşı halen ağır vakaları önlemede etkili
İsrail nüfusunun yüzde 85’ini değil, yüzde 60’ından fazlasını aşıladı. Yüzde 53’ünün ise tamamı aşılandı. Ülke Covid-19 ile mücadelede en başarılı ülkeler arasında gösteriliyor. Ancak Haziran ayında vakalar yeniden artmaya başladı. Artıştan büyük ölçüde delta varyantının sorumlu olduğu zaten belirtiliyordu.
İlginizi çekebilir: Delta varyantı hakkında bilmemiz gerekenler
Yeni vakalar içinde aşılanmış olanlar da bulunuyor. İsrail Sağlık Bakanlığı’ndan Prof. Chezy Levy yeni vakaların yüzde 50’sinin aşılı olduğunu aktarmıştı. Ancak bu kişilerin her ikinci dozu da alıp almadıkları, yani tamamen aşılanıp aşılanmadıkları belirsizdi. Tam koruma için ikinci dozun üzerinden iki hafta geçmesi gerekiyor.
Ancak yeni vaka tespitindeki artış, aşıların etkisiz olduğunu göstermiyor. Aşılar yeni varyantalara karşı ciddi hastalık ve hastaneye yatışa karşı en iyi korunma yolu. İsrail’de aşılı olmasına rağmen enfekte olanlar, hastalığı çok daha hafif atlatıyor. 6 Temmuz tarihinde İsrail Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde, Covid-19 aşısının etkinliğinin sürekli izlendiği, aşının hastaneye yatışı ve ölümü önlemede yüzde 93 etki gösterdiği belirtilmiş.
Pfizer yetkilileri de aşının varyantlara karşı koruyucu olduğunu aktarmış. Çalışmalar da Pfizer aşısının yeni varyantlara karşı bağışıklık geliştirdiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü de aşının yeni varyantlara karşı etkili olduğunu söylüyor.
Kısıtlamaların geri getirilmemesi durumunda iki hafta içinde günlük vakaların binin üzerine çıkacağı uyarısında bulunan İsrailli uzmanlar, aşıların yeni varyanta karşı epey etkili olduğu, vakaları önlemede önemli olduğunu açıklamıştı.
İsrail’de ölüm oranı düşük
Yeni koronavirüs vakalarının aşılanmış insanlar arasından çıkmış olması aşılanma oranlarıyla bağlantılı. Aşılar enfeksiyondan yüzde 100 korumuyor. Ancak ciddi hastalıkları, hastaneye yatışı ve ölüm ihtimalini büyük ölçüde azaltıyor.
Aşıların etkili olup olmadığını anlamak için bakılması gereken asıl gösterge, aşılama öncesi ve sonrasındaki hastaneye yatış ve ölüm oranlarını kıyaslamak. İsrail’de de raporlar delta varyantıyla vakalar artmasına rağmen ölüm oranının düştüğünü gösteriyor.