Danimarka'da arazilerin yüzde 5’ine arılar için çiçekli bitki ekmenin zorunlu olduğu iddiası

Danimarka'da arazilerin yüzde 5’ine arılar için çiçekli bitki ekmenin zorunlu olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Danimarka’da böyle bir yasa yok.

Avrupa Komisyonu arazilerinin yüzde 5’ini biyoçeşitlilik için ayıran çiftçilere sübvansiyon veriyor. Yani bu bir destek, zorunlu uygulama değil.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medya platformlarında paylaşılan ve Türkiye dışında da yaygın olan iddia, Danimarka yasaları hakkındaydı. Paylaşım ülkede çiftçilerin tarım arazilerinin yüzde 5’ini arılar için çiçekli bitki ekmeye zorladığını ortaya atıyordu. 

danimarka tarim kanunu

Danimarka yasalarında böyle bir madde yok

 

Araştırmaya Danimarka yasalarını kontrol ederek başladık. Ülkenin yasaları ve bu yasaların geçirdiği dönüşümlere internet üzerinde açık kütüphane benzeri bir sistemle erişilebiliyor. “kongre kütüphanesi” adı verilen bu alanda, “yasalar” seçeneğini işaretleyerek “tarım teşvikleri” başlığıyla arama yaptığımızda, karşımıza çıkan sonuçların hiçbirinde böyle bir madde yer almadığı görülebiliyor.

Danimarka’nın tarım ve gıda politikalarını anlatan yazılı metinlere de açık kaynaklar üzerinden ulaşmak mümkün. Bu politika metinlerinde de çiftçileri çiçek ekmeye zorunlu tutacak bir yasa olduğuna dair bir bilgi yer almıyor. 

Avrupa Komisyonu biyoçeşitliliği gözeten çiftçilere sübvansiyon veriyor 

Peki bu spesifik yüzde 5 rakamının kaynağı ne olabilir? Kilit kelimelerle arama yapınca, Avrupa Komisyonu’nun arazilerinin yüzde 5’ini biyoçeşitliliği gösterek ayıran çiftçilere sübvansiyon verdiğini öğreniyoruz.

Yani iddiadaki oran, bir zorunluluk değil, seçeneğe verilen ödül. Ayrıca sadece Danimarka değil Avrupa Birliği üyesi tüm ülkeler için geçerli. 

Çiftçilerin bu teşviki alabilmesi ise üç zorunlu ekolojik uygulamaya bağlı: Toprağı güçlendirmek için mahsulleri çeşitlendirmek, karbon tutmayı sağlamak için otlakları korumak ve ekilebilir arazinin yüzde 5'ini biyoçeşitlilik için faydalı alanlara ayırmak. Bu ayrılan alanlar nadas arazileri de olabilir. 

İddiayla ilgili olarak Reuters’a konuşan Danimarka Çevre ve Gıda Bakanlığı sözcüsü de böyle bir yasaları olmadığını söylemiş. Sözcü Katja Brandt ise USA Today’e ülkede bu yönlü bir yasal zorunluluk olmadığını açıklamış.