Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen fotoğrafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Mart Cumartesi günü Tekirdağ’daki yerel seçim mitingi sırasında, bir önceki gün Yeni Zelanda’da gerçekleşen ve Müslümanları hedef alan silahlı saldırının görüntülerini izlettiği iddia edildi.
Türkiye’de pek çok sosyal medya kullanıcısı tarafından takip edilen Onedio.com tarafından da konuya ilişkin bir yazı yayımlandı. 60 bin okuyucuya ulaşan yazıda, Erdoğan’ın saldırı görüntülerini yerel seçim kampanyası için kullanmasını eleştiren yorumlara da yer verildi.
Sosyal medyanın yanı sıra, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinin internet sayfalarında da iddia edilen görüntülerin Erdoğan tarafından miting alanındakilerle paylaşıldığına ilişkin videolara yer verildi.
TRT Haber ve Anadolu Ajansı ise resmî Twitter hesaplarında bahsi geçen paylaşımlarla ilişkilendirilen mitingin tamamını gösteren videoları paylaştı, ancak Yeni Zelanda’daki saldırı görüntüleriyle ilgili herhangi bir detaya değinmedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Mart Cumartesi günü Tekirdağ’da halka seslendiği yerel seçim mitinginde, bir gün önce Yeni Zelanda’da gerçekleşen terör saldırılarına ilişkin görüntüleri miting alanındakilere izlettiği iddiası doğru.
Söz konusu görüntülere, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmî Twitter hesabı (@RT_Erdogan) üzerinden ulaşmak mümkün. Tekirdağ’daki seçim konuşmasının tamamını içeren, yaklaşık bir saat süren video, “Tekirdağ’dayız.” ifadesi eklenerek paylaşıldı. 9 bin 526 kişi tarafından beğenilen canlı yayın, bin 914 retweet aldı.
Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye ilişkin kararı ve Yair Netanyahu’nun konuya ilişkin Twitter paylaşımları da ekrana yansıdı
Miting sırasında, söz konusu görüntülerin yanı sıra, Avrupa Parlamentosu tarafından 13 Mart Çarşamba günü, oy çokluğu ile alınan, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasına ilişkin karar metninin 14. maddesini içeren bir görüntüye de, Ayasofya’nın statüsüne dair bir açıklama içerdiği gerekçesiyle yer verildi.
Sonrasında Erdoğan, Yair Netanyahu’nun, resmî Twitter hesabından, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile ilgili kararına ilişkin aynı gün yaptığı paylaşımın Türkçe çevirisine de yer verdi.
Bunun hemen ardından ise iddia edilen, Yeni Zelanda’daki silahlı saldırı anlarına ait görüntüler ekrana geldi.
Aralarında çocukların da bulunduğu izleyicilere sansürsüz olarak sunulan bu görüntüler, izleyenlerde travmaya yol açabileceği endişesiyle Facebook tarafından platformdan kaldırılmıştı.