Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı ve İBB'ye gönderilen 'Çok Gizli Belge' iddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı ve İBB'ye gönderilen 'Çok Gizli Belge' iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Bu belgenin de sahte olduğu açıklanmış ve bahsi geçen paylaşımı yapan kişilerden biri ise gözaltına alınmıştı.

Bunun yanı sıra belgedeki kurumların isimleri de yanlış yazılmış.

Son olarak belge Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’e de biçim yönünden uymuyor.

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan çok gizli bir belgenin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığındaki (İBB) ihale ve evrakların imha edilmesi gerektiğini belirttiği iddia edildi.

Ayrıca iddia belgede Türgev, Tügva ve Ensar Vakıfları’na devredilen binaların belgelerinin genel merkeze teslim edilmesi ve İBB Billboard A.Ş. isimli bir şirketteki Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macit Gül isimlerine ait belgelerin kaldırılması gerektiği ifadeleri de yer alıyor.

cumhurbaskanligi gizli belge iddia min

Ancak belge montajlanarak oluşturulmuş. Tasarımı aynı şekilde yapılmış ve sol üst köşesindeki “Sayı” kısmı aynı olan başka bir belge Haziran 2018’de sosyal medyada paylaşılmıştı ve 15 Temmuz darbe girişiminin gerçek olmadığı yönünde iddialar içeriyordu. Bu belgenin de sahte olduğu açıklanmış ve bahsi geçen paylaşımı yapan kişilerden biri ise gözaltına alınmıştı. Bunun yanı sıra belgedeki kurumların isimleri de yanlış yazılmış. Son olarak belge Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’e de biçim yönünden uymuyor.

Belge farklı bir biçimde daha önce de paylaşılmıştı

Haziran 2018’de sosyal medyada, "15 Temmuz darbe girişiminin gerçek olmadığı" yönünde ifadeler içeren ve daha sonra montaj olduğu belirtilen bir belge yer aldı.

cumhurbaskanligi gizli belge haziran 2018 min

Haziran 2018’de sosyal medyada paylaşılan belgenin sol üst köşesinde “Sayı” kısmında yer alan sayının “68244839-954-99-003” olduğu görülebiliyor.

Bu belgeye dikkatle bakıldığında hem biçim açısından hem de belgenin sol üst köşesinde yer alan “Sayı” kısmının iddia konusu belge ile aynı olduğu görülebiliyor.

cumhurbaskanligi gizli bege kod min

İddia konusu belgede yer alan “Sayı” da Haziran 2018’de paylaşılan ile aynı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada bu belgenin sahte olduğunu belirtmişti.

cumhurbaskanligi gizli belge suleyman soylu paylasim min

Bu bağlamda iddia konusu belgenin de montajlanarak oluşturulduğu söylenebilir.

Belgedeki kurumların isimleri yanlış yazılmış

İddia konusu belgede sırasıyla pek çok kurum ve kuruluşun adı geçiyor. İlk cümlede parantez içerisinde yer alan “ispark üst yönetim kurulu” ve “istaç genel müdürlüğü” bunlara örnek olarak gösterilebilir.

cumhurbaskani cok gizli belge ispark istac min

İspark (İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi) resmi internet sitesindeki organizasyon şemasında “üst yönetim merkezi” diye bir departman bulunmuyor. İstaç ise belediyeye bağlı bir kuruluş, yani genel müdürlük değil bir şirket. Tam adı ise İstanbul Çevre Yönetimi ve Sanayi Ticaret Anonim Şirketi.

İstanbul’da reklam panoları işlerini yapan “İBB Billboard A.Ş.” diye bir şirket yok

Belgenin ikinci paragrafının ikinci cümlesinde “İBB Billboard A.Ş.” isminde bir şirketten bahsediliyor. Bu ifadeyle İstanbul’daki açık hava panolarını işleten şirketteki belgelerin imha edilmesi gerektiği belirtilmeye çalışılmış. Fakat İstanbul’da panoları işleten böyle bir şirket bulunmuyor. Ayrıca İstanbul’daki reklam panolarının yönetimi tek bir kurum tarafından da yapılmıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı çalışan Medya A.Ş. isimli şirket bu panolarda yer alacak reklamların yayınlarını hazırlıyor. Reklam panolarını ise eski adı Clear Channel olan Core Out of Home isimli şirket yerleştiriyor.

Abdullah Gül’ün kardeşi Macit Gül’ün isminin ise bu kısımda geçmesinin muhtemel sebebi Gül ailesinin kurucusu olduğu ASTEKSAN’ın 2007 yılında İstanbul genelindeki bazı panoların yenileme ihalesini almış olması olabilir. ASTEKSAN, İstanbul’da toplam 2 bin 300 reklam panosunu yenilemiş.

İddia konusu belge resmi belgelerde uygulanan usul ve esaslara uymuyor

Belgenin birçok yerinde yazım ve imlâ hataları bulunuyor. Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te hem gizli belgeler hem de günlük resmi yazışmalarda izlenmesi gereken kurallar yer alıyor. Yönetmelikte yer alan yazışma örneklerinde de normal şartlar altında bir resmi yazışmada bulunması gereken hususlar belirtilmiş.

İddia belgedeki “Sayı” kısmında yer alan numaraların sırasıyla “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Teşkilat Numarası”, “Standart Dosya Planı Kodu” ve “Belge-Kayıt No”yu göstermesi gerekiyor.

cumhurbaskanligi gizli belge kurum kodlari min

İddia belgedeki sayının 682244839 ile başladığı görülebiliyor. Bu sayı Cumhurbaşkanlığının kurum kodu. Fakat devamında yer alan “-954-99-003” sayının ise genelde resmi yazışmalarda görülen Standart Dosya Planı Koduna benzemediğisöylenebilir.

cumhurbaskanligi gizli belge standart dosya kodu 2 min

cumhurbaskanligi gizli belge standart dosya kodu 1 min

Bunun sebebi bu kısımda yer alacak sayıların önceden belirlenmiş olması. KAY-SİS (Elektronik Kamu Bilgi Yönetimi Sistemi) üzerinden erişilebilen Cumhurbaşkanlığı Standart Dosya Planı kodları listesinde söz konusu “954” sayısına ulaşılamıyor. Bu dosya planı kodları listesinde dikkate alınacak hususlar 2005 yılında çıkarılan bir Başbakanlık Genelgesinde belirtilmiş.

18 Nisan 2019 tarihi oy sayım sürecinin biteceği günü belirtmiyor olabilir

İddia konusu belgede yeniden oy sayımı işleminin sonlanacağı 18 Nisan 2019 tarihine kadar açıklanan görevleri yerine getirenlere destek olunacağı belirtilmiş. Fakat 16 Nisan 2019 itibariyle İstanbul’da yeniden oy sayımı işleminin devam ettiği tek ilçe olan Maltepe’de bu sürecin ne zaman biteceği belli değil. AK Parti yetkilileri ise 16 Nisan’da olağanüstü itiraz için başvuru yaptılar. Yani 18 Nisan 2019 tarihi, 31 Mart yerel seçimlerinin İstanbul’daki sonucunun açıklanacağı günü belirtmekte tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu açıdan İstanbul’daki oy sayımlarının 18 Nisan’da bitip bitmeyeceği belirsiz.

Daha önce benzer bir paylaşımı yapan kişi gözaltına alınmıştı

Yukarıda 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili adı geçen montaj belgede bazı askerlerin isimleri ve rütbeleri geçirilerek 15 Temmuz darbe girişiminin aslında düzmece olduğu, bu girişime katılanlara Cumhurbaşkanlığından örtülü ödenek verileceği gibi ifadeler yer alıyordu. Sabah’ın 16 Haziran 2018 tarihli haberinde bir kişinin bu paylaşımı yüzünden gözaltına alındığı bilgisi bulunuyor.

Sonuç olarak üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası bulunan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki ihalelerin ve evrakların imha edilmesini belirten belge montajlanarak oluşturulmuş. Tasarım olarak benzer bir belge Haziran 2018’de de sosyal medyada yayılmıştı. Bu belgeyi paylaşanlardan biri ise gözaltına alınmıştı. Söz konusu belge resmi evraklarda izlenmesi gereken biçimsel kurallara uymuyor. Ayrıca belgede İBB’deki bazı kurumların isimleri de yanlış yazılmış. Oy sayım sürecinin 18 Nisan 2019’da biteceği ise belirsiz.