Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eski Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed El Nahyan’ın vefatı üzerine Abu Dabi’ye bir taziye ziyareti yaptı. Erdoğan ziyarette, BAE Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emiri Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan ile de bir araya geldi.
Görüşmeden fotoğraflarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında arkada Türk bayrağı olmaması, “Türk bayrağı nerede?”, “Türk bayrağı bile koymaya tenezzül etmiyorlar” gibi yorumlar yapılmasına neden oldu.
Ayrıca bazı paylaşımlarda Erdoğan'ın görüşme yaptığı sırada yer alan BAE bayrağı Suudi Arabistan bayrağı ile karıştırılmış.
Taziyeye giden diğer liderlerin ülke bayrakları da yoktu
Ziyaretle ilgili paylaşılan görüntülerden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arkasında Türk bayrağı olmadığı görülüyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ziyareti resmi devlet işlerinin görüşüldüğü diplomatik bir seyahat değildi; taziye içindi.
Taziye ziyaretinde bulunan tek ülke Türkiye de değildi. BAE taziyeleri kabul ederken diğer ülkelerin bayraklarına da yer vermedi.
Örneğin ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in taziye ziyaretinde de ABD bayrağı yer almıyordu.
Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, Britanya Başbakanı Boris Johnson, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Salman, Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah El Sisi, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari gibi liderlerin de taziye ziyaretlerinde de kendi ülkelerinin bayraklarının yer almadığı görülüyor.
Britanya Başbakanı Boris Johnson’un görüşmesinden
Suudi Arabistan’ın ziyaretinden
Birleşik Arap Emirlikleri'ne diplomatik görüşmelerin yapıldığı resmi ziyaretlerde ülkelerin bayraklarına yer veriliyor. İddialarda yer alan İsrail fotoğrafı, İsrail cumhurbaşkanının 30 Ocak tarihli görüşmesine ait.
Öte yandan Türkiye’nin yaptığı görüşmelerde de Türk bayrağı yer alıyor. Örneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şubat 2022’de “dış politikada Körfez ülkeleri ve Ortadoğu'da ‘normalleşme’ adımları” olarak yorumlanan BAE resmi ziyaretinde de Türk bayrağı yer almıştı.
Dış politikada Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında gerginliğe yol açan birçok süreç yaşandı. Türkiye’nin BAE’nin 15 Temmuz darbe girişiminde rolü olduğu suçlamaları iki ülke arasındaki ilişkilere olumsuz etkisi olan konulardan biri. Ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi üzerine yeni adımlar atıldığı biliniyor.