Covid-19 aşısı olanların bir daha kan veremeyeceği iddiası

Covid-19 aşısı olanların bir daha kan veremeyeceği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Covid-19 aşısı olanlar kan verebiliyor.

Kurumlar aşı olanlardan kan almadan önce bir süre beklemelerini öneriyor.

İddialar Mayıs 2021’de dünyada da yaygınlık göstermiş.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan iddiaya göre Covid-19 aşısı olanlar kan bağışında bulunamıyor. İddiaya göre, aşı olanların kan bağışı yapamamasının nedeni, “aşının vücudun doğal antikorlarını yok etmesi”. 

asi covid kan

Kızılay’ın kan hizmetleri hakkındaki sayfasında sık sorulan sorulardan biri de, Covid aşısı olanların kan verip veremeyecekleri. Kızılay, aşı olduktan sonra herhangi bir semptom göstermeyenlerin yedi gün, diğerlerinin ise semptomların yok olmasından yedi gün sonra bağışçı olabileceğini ifade ediyor. 

kizilay kan

Britanya’da da yedi gün bekleme şartıyla Covid aşısı olanlardan kan alınıyor. Eğer yan etki oluştuysa 28 gün geçmesi bekleniyor

ABD Kızılhaçı da Covid aşısı olanlardan kan ve trombosit bağışının kabul edildiğini ifade etmiş. Kızılhaç RNA bazlı aşıları tercih edenlerin semptom göstermedikleri takdirde herhangi bir bekleme süresi olmadan kan verebileceklerini açıklamış. Diğer aşı türlerini olanların ise iki hafta beklemeleri gerek

Aşıdan sonra ateş ya da baş ağrısı gibi küçük yan etkiler yaşanması olağan. Kan bağışı için semptomların dinmesinin beklenmesinin nedeni, kan bağışı sonrası oluşabilecek etkiler ile aşılarınkinin karışmasını önlemek, yani doğru bir tıbbi değerlendirme yapabilmek.

Covid-19 aşısı olanların kan bağışı yapıp yapamayacağına dair iddialar dünyada da yayılmış. “Aşının vücudun doğal antikorlarını yok ettiği” gerekçesiyle Kızılhaç’ın kan bağışı kabul etmediği iddiası Mayıs 2021’de Reuters Fact Check tarafından yanlışlanmış. İddialar karşısında ABD Kızılhaçı’nın tıbbi direktörü Dr. Baia Lasky, sosyal medyadaki paylaşımların yanlış olduğunu, aşı olanların kan ve trombosit verebileceğini ifade etmiş. 

Benzer şekilde NHS hakkında çıkan iddialarda yine Reuters Fact Check tarafından yanlışlanmış