Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasının sağlık komisyonunda kabul edildiği iddiası

Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasının sağlık komisyonunda kabul edildiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Haberin kaynağı SES’in açıklamasında ortak yasa teklifi hazırlığı için bakanla görüşüleceği belirtiliyor.

SES sitesinde yayınladığı açıklamayı değiştirdi ve konunun gündeme geldiği bilgisini paylaştı.

22 Kasım itibariyle komisyonda kabul edilmiş bir kanun teklifi yok.

Komisyon tutanakları okunduğunda bir uzlaşı olduğu ancak somut bir teklif üzerinde henüz anlaşılmadığı görülüyor.

Meclise sunulan kanun teklifleri arasında partilerin ortak hazırladığı bir metin yok.

Komisyon üyesi Ünal Demirtaş da henüz komisyondan geçen bir teklif olmadığını belirtti.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Türkiye’de ilk Covid-19 hastasının tespit edilmesinin ardından neredeyse dokuz ay geçti. Yaz aylarının sona ermesiyle vaka sayılarında yaşanan artış özellikle sağlık çalışanları için zor bir sürecin başlamasına sebep oldu. Birçok sağlık çalışanı hastalıkla karşı karşıya kaldı, çok önemli isimler yaşamını yitirdi. Sağlık çalışanlarının bu mücadeledeki önemli taleplerinden biri de Covid-19’un meslek hastalığı sayılması oldu. Bu talep kamuoyunda tartışılırken 21 Kasım 2020 tarihinde sosyal medyada yapılan paylaşımlar ve bazı haber siteleri Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasının mecliste kabul edildiğini öne sürdü. Gece saatlerinde yayılan haber birçok kullanıcı tarafından da müjde olarak paylaşıldı.

koronaviruskomisyoniddia

İddianın paylaşıldığı haberler incelendiğinde Sağlık Emekçileri Sendikası’nın yaptığı bir açıklamaya dikkat çekiliyordu ve Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasının komisyon tarafından kabul edildiği belirtiliyordu.

Açıklamanın kaynağı olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın sayfasına gidildiğinde sosyal medya ve haber sitelerindeki paylaşımın çıkış kaynağına ulaşılabiliyor “Aylardır verdiğimiz mücadele sonuç vermeye başladı: Covid-19’un Sağlık emekçileri için meslek hastalığı sayılması meclis sağlık komisyonunda kabul edildi.” başlıklı haberde, internet sitelerindeki açıklamaların birebir aynısı yer alıyor. SES her ne kadar haber başlığı olarak komisyonda kabul edildiğini belirtse de, içerikte komisyonun yasa teklifi hazırlamak için parti yöneticileri ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile görüşme konusunda uzlaştığı belirtiliyor. Yasa teklifi uzlaşısının yer aldığı metnin alt satırlarında ise onaylanan teklifin yasalaşması için sürecin takipçisi olunacağı belirtiliyor. Yani açıklama kendi içinde bazı çelişkiler barındırıyor. 

sesilkaciklama

Peki söz konusu teklif gerçekten mecliste kabul edildi mi?

Konuyla ilgili bir araştırma yapmak için TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun sayfası kullanılabilir. Komisyonun tutanaklar sayfası incelendiğinde son toplantının 19 Kasım 2020 tarihinde yapıldığı görülebiliyor

komisyontoplanti

19 Kasım 2020 tarihli toplantı tutanağı incelendiği zaman SES açıklamasında yapılan tartışma görülebiliyor. Tutanağın 11’nci sayfasında Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Covid-19’un meslek hastalığı sayılması için meclise bir kanun teklifi verdiklerini söylüyor. 23’ncü sayfada ise Milliyetçi Hareket Partisi’nden Sefer Aycan da Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması gerekliliğinin altını çiziyor. 28’nci sayfa incelendiğinde de CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu komisyonun bir  ilke  imza  atması gerektiğini  ve  tüm  üyelerinin  ortak  iradesiyle  bir  kanun  teklifi hazırlayarak yasalaştırılmasını sağlaması gerektiğini vurguluyor.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel de CHP ve MHP’nin yanı sıra partisinin de aynı şeyleri düşündüğünü belirtiyor (sf. 31). Toplantının sonlarına doğru söz bir kez daha Ünal Demirtaş’a geliyor.

demirtaskonusma

Tutanak incelenmeye devam ettiğinde komisyon başkanı Recep Akdağ'ın, bu hususta bakanı komisyon olarak ziyaret etmek istediklerini ancak bazı üyelerin gelmediği bilgisini paylaştığı dikkati çekiyor. Sonrasında Demirtaş ile Akdağ bir kez daha konuşuyor.

akdagcevap

Komisyon o tarih sonrası bir kez daha bir araya gelmiyor. Komisyon tutanakları okunduğunda partilerin bu konuda ortak bir paydada buluştuğu ancak ortak bir teklifin henüz kabul edilmediği anlaşılabiliyor. Meclis’in takvimi de incelendiğinde normal şartlar altında haftasonları komisyon toplantılarının olmadığı görülebiliyor

Meclisteki kanun teklifleri de incelendiğinde Demirtaş’ın bahsettiği teklif dışında başka tekliflerin de meclise sunulduğu ancak 22 Kasım itibariyle hiçbirinin henüz komisyon aşamasını geçmediği anlaşılıyor.

meclisteklifler

Meclis sağlık komisyonunda konuyla ilgili ortak bir nokta yakalansa da 22 Kasım itibariyle kabul edilmiş ve genel kurula sevk edilmiş bir kanun teklifi yok.

Teyit, komisyon üyesi Ünal Demirtaş’a da ulaştı. Demirtaş, komisyonda Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesinin tartışıldığını ancak geçen bir yasa teklifi olmadığını belirtti. Ünal Demirtaş attığı bir tweetle de mutabakat olduğunu ama kanun teklifinin gündeme alınıp komisyondan geçmediğini ifade etti.

Haberin çıkış kaynağı SES de 22 Kasım pazar günü içeriğini değiştirerek konunun komisyondan geçtiği ibaresini kaldırdı, bir yasa teklifi hazırlanması konusunda uzlaşı sağlandığını belirtti.

sesyeniaciklama