SARS-CoV-2’den farklı bir virüsün mutasyon geçirerek 10 kat daha bulaşıcı hale geldiği iddiası

SARS-CoV-2’den farklı bir virüsün mutasyon geçirerek 10 kat daha bulaşıcı hale geldiği iddiası

Karma Karma

Bulgular

D614G, Scripps Research’te Covid-19’la ilgili yapılan bir deney çalışmasındaki mutasyonun adı olarak geçiyor.

21 Ağustos 2020 itibariyle D614G hakkında yapılan akademik çalışmalar, böyle bir mutasyonun varlığının bazı ülkelerde görülebildiğini söylüyor.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Çin’in başkenti Pekin’de Xinfadi pazarında yeni bir virüs ortaya çıktığı ve bu virüse "Yeni Pekin Koronavirüsü (D614G)" adı verildiği iddia edildi. Paylaşımlarda Çinli uzmanların bu virüsün Covid-19’dan 10 kat daha daha bulaşıcı olduğunu söylediği de yer almış. 

iddia d614 yeni virüs

Mutasyonun enfeksiyon gücünü artırabileceği söyleniyor

12 Haziran 2020 tarihinde ABD’de Scripps Research tarafından yapılan bir çalışmada mutasyona uğramış koronavirüsün insanları enfekte etmede önemli bir artış göstereceği söylenmiş. Araştırmacılar, virüs üzerindeki fonksiyonel sivri uçların sayısının veya yoğunluğunun mutasyon nedeniyle dört veya beş kat daha fazla olduğunu söylüyor. Bu sivri uçlar koronavirüsün görsellerinde sürekli gördüğümüz çıkıntılar. Mutasyonla virüsün 10 kat daha bulaşıcı hale gelebileceği de düşünülüyor.

Konuyla ilgili Evrim Ağacı'nda yer alan yazıda da araştırma bulgularının gerçek hayatta olanı yansıtıp yansıtmadığının kesin olmadığı belirtilmiş. 

coronavirus uclarin gorunumu

Mutasyona uğrayabilecek sivri uçların görüntüsü

Çalışma bioRxiv'de yer alıyor ancak, henüz hakem değerlendirmesinden geçmiş değil. 24 Ağustos 2020 tarihi itibariyle çalışma halen hakem değerlendirmesi aşamasında. Yani önce  alandaki diğer uzmanlar tarafından da bulguların doğrulanması gerekiyor. Çalışmanın herhangi bir kısmında ise bu mutasyonun adının “Yeni Pekin Koronavirüsü” olduğu ifadesi yok. Ayrıca çalışmada 10 kat bulaşıcı olan bir başka virüsten bahsedilmiyor. Covid-19’un mutasyona uğramış halinin, 10 kat daha bulaşıcı olabileceği düşünülüyor. 

Covid-19’un genom yapısı ve uğradığı mutasyonlar Nextstrain’den izlenebiliyor. Sitede salgının başladığı Aralık ayından bu yana Covid-19’a dair genomik yapısını izlemek mümkün. Virüsün temel davranışlarını değiştirecek ölçüde majör bir mutasyon geçirdiğini gösteren bir kanıt ise yok. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü doktorlarından Dr. Soumya Swaminathan Covid-19 dahil tüm virüslerin mutasyona uğrayabileceğini söylemiş ve bu riske işaret etmişti. Ancak bu halen bir risk, gerçekleşmiş majör bir mutasyon tespit edilmiş değil.

Sonuç olarak Yeni Pekin Koronavirüsü diye bir virüs yok. Pekin’de Covid-19 yeniden yayılmaya başladı. D614G olarak adlandırılan şey çalışmadaki olası mutasyona verilen bir isim. 

İddialar yeniden gündeme geldi 

Covid-19’un D614G olarak bilinen bir mutasyona uğradığına dair iddialar, Singapur Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Derneği'ni başkanı Paul Tambyah’ın açıklaması ve Singapur Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmayla yeniden gündeme geldi. Tambyah bulunan kanıtların dünyanın bazı bölgelerinde D614G mutasyonunun çoğalmasının ölüm oranlarında yaşanan düşüşle aynı zamana denk geldiğini öne sürdü. Tayland, Malezya, Filipinler ve Endonezya gibi ülkelerde özellikle son dönemde hastalığın mutasyon nedeniyle daha hafif geçirildiği, bulaşıcılığının ise arttığı düşünülüyor. Thailand Medicine News’te yer alan bilgilere göre, Çinli yetkililerin mutasyona ilişkin yaptığı çalışmalarda mutasyon Şubat ayı başlarında Avrupa’ya yayılmış. Mayıs ayına gelindiğinde ise Avrupa ve Kuzey Amerika’daki örneklerin yüzde 70’inde bu mutasyonun baskın türleri olduğu görülmüş.

12 Haziran 2020 tarihinde ABD’de Scripps Research’te yapılan ve adını duyduğumuz D614G’nin o dönemde aramızda dolaştığına dair yeterince bulgu yoktu. Ancak 21 Ağustos 2020 itibariyle D614G hakkında yapılan akademik çalışmalar, böyle bir mutasyonun varlığının bazı ülkelerde görülebildiğini söylüyor. Buna rağmen klinik ve in vitro veriler, D614G'nin virüs fenotipini değiştirdiğini gösterse de, mutasyonun bulaşma, hastalık ve aşı ve terapötik gelişim üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor. 

Güncelleme: 24/08/2020

Singapur Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Derneği'ni başkanı Paul Tambyah’ın mutasyona ilişkin yeni verdiği bilgiler eklendi.

Güncelleme: 24/08/2020

21 Ağustos 2020 itibariyle D614G hakkında yapılan akademik çalışmalar, böyle bir mutasyonun varlığının bazı ülkelerde görülebildiğini söylemesi nedeniyle iddia yanlıştan karmaya çevrildi.