Salgınla beraber yanlış bilgiler yayılmaya devam ediyor. Sosyal medyada bu kez Covid-19 testinin ve aşıların güvenilir olmadığı iddia edildi. “Asla Covid-19 testi yaptırmayın” başlıklı paylaşımda testin SARS-CoV-2’yi tespit etmek için güvenilir olmadığı, sadece vücutta bulunan mikrobiyotanın bir parçası olan zararsız virüsleri veya hücre kalıntılarını tespit ettiği öne sürüldü.
Paylaşımda hastalığın adı olan Covid-19’un da “Certificate of Vaccination Identification by Artificial Intelligence (Aşı Kimlik Belgesi ile Yapay Zeka)” ifadesinin kısaltması olduğu da öne sürülmüş. Paylaşımda müstakbel Covid-19 aşısının nüfusu azaltmak için kullanılacağı, bağışıklık sistemini zayıflatacağı ve aşı olanların hastalanıp öleceği de söyleniyor.
Bunun yanında paylaşılan bir videoda da Dr. Roberto Petrella adlı İtalyan doktor tarafından aynı iddialar dile getiriliyor.
Covid-19 testleri virüsü tespit edebiliyor
Covid-19 PCR testleri, SARS-CoV-2’yi tespit etmede bilinen en başarılı yol. Bu testlerde alınan örnekte virüsün genetik materyali aranıyor. Yani testler, virüsün bedendeki varlığını tespit edebiliyor.
Öte yandan hiçbir test yüzde 100 doğru sonuç vermiyor. Covid-19 testlerinin de zaman zaman hatalı sonuç verdiği kabul ediliyor. PCR testlerinde de yüzde 2 ila yüzde 29 yanlış sonuç bildirilmiş. Ancak bu, testlerin güvenilir olmadığı anlamına gelmiyor. Mesela örnek alınan yerde yeterli viral yükün bulunmaması, hatalı negatif sonuçlara neden olabiliyor.
Dahası yanlış sonuçlar, testlerle ilgili de olmayabilir. Testi yapan laboratuvarın yöntemi ve diğer sorunlar da hatalı sonuçlar alınmasına neden olabilir. Uzmanlar da Covid-19 testlerinde hata payı olsa da doğru bir şekilde uygulandığında hastalığı tespit etmenin en doğru yolu olduğunu belirtiyor.
Covid-19 "Corona Virus Disease 2019" anlamına geliyor
Certificate of Vaccination Identification by Artificial Intelligence (Yapay Zeka ile Aşı Kimlik Belgesi) Covid-19’un kısaltılmış hali değil. Covid-19’ın açılımı Corona Virus Disease 2019. Yani 2019 koronavirüs hastalığı anlamına geliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) internet sitelerinde, Covid-19’un adlandırma sürecine dair detaylar yer alıyor.
Öte yandan SARS-CoV-2’nin yapay zeka ile de ilgisi yok. Mevcut bilimsel kanıtlar SARS-CoV-2’nin doğal bir kökene sahip olduğunu ortaya koyuyor. Salgının dünya nüfusunu kontrol altına almak için ortaya çıkarıldığı iddiaları bilimsel temelden yoksun. Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar böyle bir ihtimalin olmadığını gösteriyor. Teyit de ele aldığı birçok analizle bu iddiaların doğru olmadığını ortaya koydu.
Aşı kimlik belgesiyle ilgili iddialar da sıklıkla gündeme geliyor. Bu iddia Bill Gates’in Covid-19’u kimin atlattığını, test edildiğini ve aşı olduğunu gösteren dijital sertifikaların getirilme ihtimalinden bahsetmesiyle gündeme gelmişti. Ancak aşı kimlik belgeleri ya da dijital sertifikaların zorunlu hale geleceğine dair kanıt yok. Öte yandan bu tür belgelerin insanları kısıtlamak, eşitsizlik gibi yasal kaygıları da beraberinde getireceği belirtiliyor. Bilimsel olarak da olumlu yaklaşılmıyor.
Bunların yanında Covid-19 aşısıyla ilgili iddialar da gerçeği yansıtmıyor. Aşılar sayesinde vücut hastalıkla mücadeleye yardımcı olacak antikorlar üretiyor. Antikor da aşıların içinde yer alan ve etkisiz hale getirilmiş virüsler ya da bakteriler yoluyla oluşuyor. Böylelikle bağışıklık sisteminin virüse karşı yanıt vermesi sağlanıyor. Geliştirilme aşamasında olan Covid-19 aşısının da amacı bundan farklı değil. Dolayısıyla olası yan etkilerin dışında aşının hasta edeceği hatta öldüreceği komplo teorisinden ibaret.
Metindeki dil bilgisi hataları ve içinde geçen “İtalyanlar” ifadesinden de, iddia metninin çeviri olduğunu söyleyebiliriz. İddialar birçok dilde yayılmış ve yanlışlanmış.
Videoda iddiaları ortaya atan İtalyan doktor Dr. Roberto Petrella ise bir jinekolog. Aşılara tavrı nedeniyle 2019 yılında İtalya Teramo Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden ihraç edilmiş.
Fotoğraftaki doktor da Gabriele Tomasoni. Daha önce İtalyan doktorun koronavirüsten öldüğüyle ilgili yanlış bilgiler de yayılmıştı. Ancak doktor hayatta ve yakın zamanda Covid-19 ile ilgili açıklamada bulundu. İddia metinde geçen ifadelere benzer şeyler söylediğine dair hiçbir kanıt yok.