Covid-19 aşısı olanların bluetooth ekranında seri numarası gözüktüğü iddiası

Covid-19 aşısı olanların bluetooth ekranında seri numarası gözüktüğü iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Bluetooth teknolojisi radyo sinyalleri aracılığı ile çalışıyor; aşı ya da serum ile enjekte edilebilecek sıvı bir forma sahip değil.

Covid-19 aşılarının içeriğinde bluetooth ile ilgili olabilecek hiçbir madde yok.

Bluetooth adresi, her cihaz için eşsiz ve kendine özgü. Bu yüzden farklı ortamlarda farklı adresler görmeniz mümkün.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Twitter’da bir kullanıcının Covid-19 aşısı olan yengesi ile aynı ortamdayken bluetooth ekranında gördüğü garip kodlar hakkında yaptığı paylaşım, bazı kullanıcıların aşılar ile bluetooth arasında bir bağ olabileceğine inanmasına neden oldu. Paylaşımda kullanıcı, aşı olan kişinin yanından ayrıldığında kodların kaybolduğunu da belirtmiş. Sosyal medyada viral olan paylaşım, birçok kişi için gerçeğin ucundan bile geçmiyordu. Ancak kimileri de iddiaya inanmış olmalı ki, benzer paylaşımlar farklı mecralarda hızla yayılmaya devam ediyor. 

bluetooth asi iddiasipng

Bluetooth teknolojisi sıvı bir formda aktarılamaz

Bluetooth teknolojisi, elektronik cihazları birbirine bağlayan kabloların yerine geçen, bir kişinin radyo sinyalleri aracılığıyla cihazlara bağlanabilmesini sağlayan kablosuz iletişim sistemi. Bluetooth teknolojisi, yakındaki cihazlar arasında iletişim kurmak için radyo dalgalarını kullanıyor. Bu sistem kişinin kulaklık aracılığıyla telefon görüşmesi yapmasına, kablosuz cihazlar kullanmasına ve cihazlar arası bilgi transferine olanak tanıyor. 

Ancak bluetooth teknolojisi aşı ya da şırınga ile vücuda enjekte edilebilecek sıvı bir formülle transfer edilecek bir yapıya sahip değil.

İddialarda Covid-19 aşısı olduktan sonra gözüktüğü iddia edilen “bluetooth adresi” olarak anılan bu garip kodların da, Covid-19 aşılarıyla ilgisi bulunmuyor. Türkiye’de uygulanan Pfizer/BiNTech ve Sinovac aşılarının içeriğinde, bluetooth ile bağı olabilecek hiçbir şey olmadığını söylemekte fayda var. Aşılar bilimsel adımlar izlenerek geliştiriliyor ve insan sağlığına zarar vermediğinden emin olunan kimyasallardan oluşuyor. Aşılarda bluetoothtaki kısa mesafeli radyo dalgalarını iletebilecek bir madde yok. Peki Bluetooth ayarlarınızda karşılaşabileceğiniz bu karmaşık kodların anlamı ne olabilir? 

Bluetooth adresi cihazların kimlik numarası

Bluetooth adresi, her cihaz için eşsiz ve kendine özgü. Yani kullandığımız bir kablosuz kulaklığın, hoparlörün ya da klavyenin farklı bir bluetooth adresi bulunuyor. Bu yüzden cep telefonunuzun bluetooth ekranına baktığınızda, farklı isimlerde farklı adresler görüyorsunuz. Bu sayede bluetooth, cihaza bağlanmak istediğimizde bu adresi kullanıyor ve onu diğer cihazlardan ayırt edebiliyor.

Cep telefonunuzun bluetooth ayarlarına bakarsanız, telefonunuzun daha önce bağlanmadığı bir dizi başka kullanılabilir cihaz görebilirsiniz. Bunlar etrafınızdaki cihazlar. Evdeyseniz, komşularınızın cihazlarının listelendiğini veya toplu taşıma araçlarındaysanız, seyahat arkadaşlarınızın teknik öğelerini görebilirsiniz. Bu karmaşık adreslerin bluetooth ekranında görünüyor olması, aşının bluetooth aracılığıyla bağlanabilecek istenmeyen bir şey içerdiğini kanıtlamıyor. 

Ayrıca bluetooth isimlerinin değiştirilebilir olduğunu unutmamak gerek. Nitekim bazı sosyal medya kullanıcıları, iddialarla dalga geçmek için bluetooth adreslerini aşının adıyla değiştirdi.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, aşılar fiziksel olarak sizi manyetik yapamaz. İçlerinde bunu yapabilecek hiçbir madde yok. Bunu gösterdiğini iddia eden videolarda yapışmaya neden olan, cilt yüzeyindeki nem ya da kir.

İlginizi çekebilir: Bazı kişilerin kollarına mıknatıs yapışmasının Covid-19 aşılarında çip olduğunu gösterdiği iddiası

Doğrulama platformu FullFact de iddianın doğru olmadığını ortaya koydu.