Sosyal medyada paylaşılan bir video ile Johnson&Johnson Covid-19 aşısının kutusundan yazısız bir prospektüs çıktığı iddia edildi. Videoda açılan aşı kutusundan boş prospektüs çıkmasının amacının aşının içeriği ile bilgileri gizlemek olduğu öne sürülüyor.
Aşının prospektüsüne internetten erişiliyor
Prospektüs, aşı ve ilaç kutularında bulunan, içeriği, yan etkileri, nasıl kullanılacağı, önce ve sonra yapılması gerekenlere dair bilgilerin yer aldığı bir belge. İlaç şirketleri bu bilgilendirici içerikleri sunmak zorunda. Ancak günümüzde bu bilgilere çevrimiçi de erişebiliyoruz.
Avrupa Birliği ülkelerinde tek doz olarak uygulanan Johnson&Johnson Covid-19 aşılarının prospektüsü için de benzer bir durum söz konusu. Associated Press’e konuşan firmanın global medya direktörü Lisa Cannellos prospektüsün bilerek boş bırakıldığını, aşı hakkındaki bilgilere internet ortamında ulaşılabileceğini aktarmış. Yani aşıyla ilgili herhangi bir bilginin gizlenmesi söz etmek mümkün değil.
Bu uygulamanın tercih edilmesinin nedeninin, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) acil kullanım yetkisi süresince bilgi formlarının elektronik ortamda erişilebilir olmasını istemesi olduğu açıklamış. Böylelikle aşıyla ilgili sabit basılı bir doküman yerine, sürekli güncellenen çevrimiçi bir dokümana ulaşılması amaçlanmış.
Cannellos, prospektüsün kasten boş bırakıldığı bilgisinin yazılı olduğunu da aktarmış. Öte yandan videoda prospektüste QR kodu yer aldığı da görülüyor. Bu kodun yönlendirdiği internet sitesinden gerekli bilgiler alınabiliyor.
Prospektüsteki QR kodunun bulunduğu alan.
Aşının prospektüsüne erişebileceğimiz internet sitesi ise vaxcheck.jnj. Burada aşıyla ilgili en güncel bilgi formları yer alıyor. Aşının içeriği, dozajı, uygulaması, uyarılarla ilgili ayrıntılı bilgiler bulunuyor. Aşının güvenli bir şekilde nasıl saklanması gerektiği konusunda da bilgileri burada bulmak mümkün.
Aşının FDA tarafından verilen acil kullanım onayını da görmek mümkün. Buradaki bilgilerde de aşının nasıl depolanacağı, nasıl uygulanacağı, yan etkileri gibi en güncel bilgiler yer alıyor. Bilgiler en son 23 Nisan’da güncellenmiş.
Ayrıca Amerikan Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’de (CDC) Johnson&Johnson aşılarının kullanımı hakkında bilgi içeriği hazırlamış.
Johnson&Johnson aşısı 29 Haziran itibariyle Türkiye’de uygulanmıyor.