Covid-19 aşılarının mıknatıslanmaya sebep olacak miktarda metal içerdiği iddiası

Covid-19 aşılarının mıknatıslanmaya sebep olacak miktarda metal içerdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Covid-19 aşılarında manyetik reaksiyonlara neden olan nanoparamanyetikler olduğuna kanıt yok.

Paramanyetik sınıfında yer alan maddelerden sadece alüminyum bağışıklık tepkisini güçlendirmek için aşılarda yer alıyor.

Aşılardaki alüminyum miktarı insana zarar verici düzeyde değil.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Daha önce paylaşılan bazı videolarda, Covid-19 aşısı olanların kollarına mıknatıs yapıştığı, yani aşıyla bedenlerimize çip yerleştirildiği öne sürülmüştü. Bu kez de kola yapışan mıknatısların nedenine dair iddialar ortaya atılıyor. İddiaya göre Covid-19 aşılarında zararlı nanoparamanyetik parçacıklar var. İddia paylaşımlarda bir araştırma da yer alıyor.

covidasilariagirmetallericerdigiiddiasi

Kanıt olarak sunulan makalenin Covid-19 aşılarıyla ilgisi yok

Öncelikle aşı olanların kollarının mıknatıs tarafından çekildiği iddiası gerçeği yansıtmıyor. Teyit, daha önce hazırladığı analizde, aşı olan herkesin koluna manyetik cisim yapışmadığını kanıtlamıştı

İlginizi çekebilir: Bazı kişilerin kollarına mıknatıs yapışmasının Covid-19 aşılarında çip olduğunu gösterdiği iddiası

Covid-19 aşılarında manyetik reaksiyonlara neden olan nanoparamanyetikler olduğuna da kanıt yok. İddiayı ortaya atan kullanıcılar kanıt olarak “DNA aşılarının süperparamanyetik nanopartikül taşınımı” başlıklı makaleyi sunmuş. Ancak bu makale 2014 yılında yayınlanmış ve Covid-19 ile hiçbir bağı yok. Makale DNA aşılarının süperparamanyetik nanopartiküller aracılığı ile nasıl daha verimli bir şekilde kullanılması üzerine yapılan bir çalışmaya dayanıyor. Çalışmada aşıların mıknatısla etkileşeceğine dair bir bilgi yok.

2014yilindandnaasilariarastirma

Dahası Covid-19 aşıları arasında DNA metoduna dayalı bir aşı da yer almıyor. Şimdiye kadar geliştirilen aşılar üç teknik üzerine kurulu: Geleneksel inaktif aşılar, mRNA aşıları ve viral vektör aşıları.

Aşıların içerisinde zarar verici metaller yer almıyor

Alüminyum, kalsiyum, krom, magnezyum, platin, tungsten, bakır gibi maddeler, paramanyetik sınıfında yer alıyor. Bu maddelerin mıknatıslanma gücü, manyetik maddelere göre daha zayıf.

Bu maddelerden sadece alüminyum aşılarda yer alıyor. Bazı Covid-19 aşılarında aktif maddenin salınımını düzenlemek, bağışıklık tepkisini artırmak için adjuvan olarak alüminyum tuzları kullanılıyor. 

İlginizi çekebilir: Aşılarda bulunan maddeler o kadar 'korkutucu' mu?

Peki alüminyum güvenli mi? Alüminyum doğadaki en yaygın elementlerden; bitkilerde, toprakta, suda doğal olarak bulunuyor. Anne sütünde dahi alüminyum var. Aşılardaki alüminyum miktarı, günlük tükettiğimiz alüminyumdan daha az. Aşılarda bir dozda ortalama olarak bulunan alüminyum miktarı 0,4 miligram civarında. Bu insana zarar verici bir düzey değil. Aşılarda yer alan alüminyumun zararlı olmadığını ortaya koyan birçok çalışma da var. 

Türkiye’de uygulanan aşılardan Sinovac’ın Covid-19 aşısı CoronaVac’ın bileşenleri arasında adjuvan olarak alüminyum yer alıyor. Pfizer/BioNTech aşısının bileşenleri arasında alüminyum bulunmuyor. İnaktif bir aşıdan alacağınız alüminyum, bir bardak portakal suyundakinden daha az.