Cornell Üniversitesi’nden Robert Oswald’un Covid-19’un yalan olduğunu söylediği iddiası

Cornell Üniversitesi’nden Robert Oswald’un Covid-19’un yalan olduğunu söylediği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Prof. Dr. Robert Oswald’un böyle bir çalışması yok.

Oswald, Covid-19’un gerçek olduğunu, aksini iddia eden hiçbir Facebook paylaşımına inanılmaması gerektiğini açıkladı.

Oswald’un viroloji ve immünoloji değil, biyokimya doktorası bulunuyor.

Ekim 2020’de bin 500 Covid-19 hastası üzerinde yürütülmüş bir çalışma yok.

Covid-19 ve grip iki farklı virüsün neden olduğu iki farklı solunum hastalığı.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Kaliforniyalı Rob Osborne adlı bir viroloğun bin 500 Covid-19 hastasına SEM testi yaptığı ve aslında influenza (grip) hastası olduklarını tespit ettiği iddiası, başka başka isimlerle de eşleştirilerek sosyal medyada dolaşıyor. Paylaşımlar farklı dillerde de mevcut. 

analiz cornell universitesinden robert oswaldun covid 19un yalan oldugunu soyledigi iddiasi iddia gorsel

Prof. Dr. Robert Oswald’un böyle bir araştırması yok

Kaliforniyalı Rob Osborne diye bir virolog yok, aramalarda bu isimde gerçek bir akademisyen profiline ulaşılamıyor. Kast edilen Cornell Üniversitesi Moleküler Tıp bölümünden Prof. Dr. Robert Oswald olsa gerek. 

Çünkü iddianın nereden çıktığını anlamak için kilit kelime kombinasyonlarıyla arama yaptığımızda, 28 Aralık 2020 tarihli bir Facebook paylaşımına rastlıyoruz. Paylaşımda Robert Oswald ve ekibinin bin 500 Covid-19 hastası üzerinde yürüttüğü çalışmalar sonucu, normalde influenza (gribe yol açan virüs) olan virüsün koronavirüs diye adlandırıldığını, Covid-19 diye bir hastalık olmadığını anladıkları öne sürülüyor. 

Ancak Dr. Oswald’ın böyle bir açıklaması yok. Cornell Üniversitesi’nin internet sitesinde Oswald’ın profilini incelediğimizde koronavirüse dair tek bir açıklamasını görüyoruz; bu da iddiaların tam aksi yönde: “Covid-19 gerçektir. Aksini söyleyen herhangi bir Facebook paylaşımı doğru değil. Maskenizi takın, sosyal mesafeye dikkat edin ve vakti geldiğinde aşınızı olun.”  

Robert Oswald’ın viroloji doktorası da yok. Oswald, doktorasını 1979’da Vanderbilt Üniversitesi’nde biyokimya alanında tamamlamış. Araştırma alanları arasında nörotransmitter reseptörleri ile bunların öğrenme, hafıza ve nörolojik bozukluklardaki rolleri var. Uzmanın iddia edildiği gibi bin 500 kişi üzerinde yürütülmüş bir viroloji çalışması da yok. 

analiz cornell universitesinden robert oswaldun covid 19un yalan oldugunu soyledigi iddiasi 2

İddia PolitiFact, Snopes gibi doğrulama organizasyonları ve birçok haber sitesi tarafından da yanlışlanmış. Snopes’un ulaştığu Oswald, böyle bir araştırma olmadığını ve Covid-19’un gerçek olduğunu aktarmış. 

CDC, SARS-CoV-2’nin teşhis edildiğini ve canlı örneklerinin bulunduğunu açıklamıştı. Yani virüsün izole edilmiş ve saflaştırılmış örnekleri mevcut.

Bin 500 hasta üzerinde yapılmış böyle bir çalışmaya rastlanmıyor

İddiada geçen anahtar kelimelerle araştırmaya devam ettiğimizde bir Twitter kullanıcısının, çalışmayı Ekim 2020’de İrlandalı moleküler biyolog ve immünolog Prof. Dr. Dolores Cahill’in yaptığını iddia ettiğine rastlıyoruz. 

Prof. Dr. Dolores Cahill’ın 22 Kasım 2020 tarihinde Facebook’ta pandeminin yalan olduğunu öne süren paylaşımı olduğu görülüyor. Cahill paylaşımında yer alan videoda, Covid-19’un influenzadan hiçbir farkı olmadığını öne sürüyor. Ayrıca Ekim 2020’de yapılan bin 500 PCR testinden bahsettiği bir Youtube videosu da mevcut. Ancak Reuters'ın mail yoluyla iletişime geçtiği Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) yetkilileri, Cahill’in iddia ettiği gibi Ekim 2020’de bin 500 hasta üzerinde yapılmış ve bu sonuca erişilmiş herhangi bir Covid-19 çalışması bulunmadığını söylemiş. 

Profesör Dolores Cahill’in iddialarının doğru olmadığını birçok güvenilir kaynak da yanlışladı.

PCR testi halen güvenilir yöntem olarak kabul ediliyor

Paylaşımlarda bahsedilen PCR testi, genetik malzemelerin küçük segmentlerini “çoğaltmak” için kullanılan bir teknik. Pek çok bulaşıcı hastalığı teşhis etmede kullanılan bu laboratuvar yöntemi, virüsü tanımlayan RNA yapısını inceliyor. Yüksek bir hassasiyete sahip bu testlerin başka bir madde molekülünü tanımlaması mümkün değil. 

Dünya Sağlık Örgütü PCR testlerinin, SARS-CoV-2’yi tespit etmede bilinen en başarılı yol olduğunu açıkladı. Öte yandan hiçbir test yüzde 100 doğru sonuç veremez ve PCR testlerinin yüzde 2 ila 29 yanlış sonuç verebildiği biliniyor. Ancak PCR testinin aslında Covid-19 pozitif olmayan bin 500 kişinin test sonucunu pozitif göstermesi akla yatkın değil. Test doğru uygulandığı müddetçe, hastalığı tespit etmede en iyi yöntem.

İddiada geçen SEM (Scanning Electron Microscope) yöntemi ise, mikroskobik bir tarama yöntemi. SEM taraması, virüs hücre etkileşimlerini anlamaya yardımcı oluyor. SEM mikroskobuyla SARS-CoV-2 üzerine yapılmış çalışmalar da var. Ama her bir hastadan alınan her bir örneğin elektron mikroskobunda görüntülenmesi, salgının idaresi açısından mümkün ve sürdürülebilir değil. 

Grip ve Covid-19 farklı hastalıklar

Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 ile gribe neden olan influenza iki ayrı virüs ailesine mensup. İki virüs de solunum yolu hastalığına yol açıyor, bulaşma yolları da aynı. Ancak iki hastalığın kuluçka süreleri, bulaşıcılık oranları, semptomları, etkiledikleri sistemler, yaş grupları, hastalığın süresi ve şiddeti epey farklı.

Daha da önemlisi Covid-19’un ölüm oranı influenzadan çok daha yüksek