Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmalar sürerken, bazı çatışma görüntülerinin sahte olduğu iddiaları da yayılmaya devam ediyor.
İddialardan biri, CNN’in Kanada’daki yangını yeşil ekran kullanarak Ukrayna’dan güncel bir patlama olarak gösterdiğiydi. İddiayı dile getirenlerin sunduğu gerekçe, bir itfaiyecinin üzerinde Kanada’da bir şehir olan Edmonton yazan giysi giymesiydi.
İddia, dünya çapında birçok farklı dildeyayıldı.
CNN muhabiri Don Lemon 26 Mart 2022’de Lviv’de çıkan yangını canlı olarak bildirdi. Canlı yayındaki itfaiyecilerin üstünde Edmonton yazan bir ceket giydiği görülebiliyor.
Edmonton yazılı giysi 2017’de bağışlanmış
Firefighter Aid Ukraine, 2015’de Lviv itfaiyecilerine destek verme amacıyla kuruldu. Kuruluş, 28 Mart 2022’de ilk olarak 2017’de Facebook'ta yayınladığı bir fotoğrafı yeniden paylaştı ve Lviv’deki ekibe üzerinde Edmonton yazan paltolar dağıtıldığını, ortada bir komplo olmadığını söyledi.
Kanadalı yayıncı CBC ve Global News, 2017'de Edmonton itfaiyecilerinin Ukrayna'daki ekiplere oksijen tankları, hortumlar ve nozullar gibi ekipmanlarla birlikte 600 koruyucu giysi bağışladığı hakkında haberler yayınladı. Ayrıca Edmonton itfaiye şefi Joe Zatylny, canlı yayında görülen giysinin Edmonton’dan bağışlandığını doğruladı.
Kanadalı yerel haber siteleri, Edmonton yangın söndürme ekipmanlarının Ukrayna çatışması sırasında kullanıldığını yazdı.
2016’da yapılan nüfus sayımına göre, Edmonton uzun zamandır büyük bir Ukraynalı topluluğa sahip ve 2016’da bölgede yaklaşık 160 bin Ukrayna kökenli sakin yaşıyor. Edmonton itfaiyesinin ülkeye ekipman yardımında bulunması bu nedenle olağan karşılanabilir. Kanada, bu yıl çatışmaların başlamasıyla birlikte yeniden yangın söndürme ekipmanı yardımında bulundu.
Video güncel ve Lviv’den
Doğrula ekibi’nin tespit ettiği konuma göre, deponun Google Haritalarda bulunan konumuyla CNN muhabiri Don Lemon’un canlı yayın yaptığı bölgenin aynı yer olduğu anlaşılıyor.
Yangın anına ait farklı açılardan çekilmiş fotoğraflar, yangının Lviv’de gerçekleştiğini ve güncel olduğunu doğruluyor.
CNN de iddianın yanlış olduğunu söyledi.