Çinli arama kurtarma görevlisini gösteren fotoğrafların yapay zekayla üretildiği iddiası

Çinli arama kurtarma görevlisini gösteren fotoğrafların yapay zekayla üretildiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Fotoğrafların orijinallerinde yazılar ve insanların yüzleri daha net görünüyor.

Fotoğraflar Malatya Yeşilyurt’ta bulunan Buhara Cami’nde çekilmiş.

Teyit, fotoğraftaki kişilere ulaşarak yapay zeka ile üretilmediklerini; kimliklerini ve başka fotoğraflarını da teyitledi.

Çin’den gelen arama kurtarma ekipleri arasında yer alan bir görevlinin, Müslüman olduğunu gösterdiği iddiasıyla elinde Kuran tutarken ve camide çekilmiş fotoğrafları haber sitelerinde ve sosyal medyada çokça paylaşıldı. Konu şüpheli olarak Teyit’e de bildirildi. 

Ancak BirGün gazetesi söz konusu fotoğraflarla ilgili farklı bir iddiada bulundu. İddiaya göre haberlerde kullanılan fotoğraflar gerçek değil, yapay zeka ile üretildi

birgun iddia cinli

birgun manipule

Fotoğrafların orijinal halleri net

Fotoğraflar ilk olarak İhlas Haber Ajansı tarafından servis edilmiş. Burada kullanılan fotoğraflarda arka plandaki tabelaların net bir şekilde okunduğu ve insanların yüz hatlarının daha doğal göründüğü anlaşılıyor. 

cinli foto orijinalcinli foto orijinal 2

Aynı fotoğraflara İHA muhabiri Adem Demirkıran'ın Facebook sayfasından da erişiliyor. Orada daha yüksek çözünürlüklü olan fotoğrafları BirGün’de yer alanla mukayese edebiliriz

cami ic karsilastirma1

tabela karsilastirma1

surat karsilastirma1

kitap karsilastirma1

cocuk karsilastirma1

İlk fotoğrafta görülen tabelada fotoğrafların çekildiği söz konusu caminin Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde yer aldığı anlaşılıyor. Ayrıca görüştüğümüz İHA muhabirinden caminin isminin Buhara Cami olduğu bilgisine de eriştik.

Buhara Cami’nin Google Haritalar’da yer alan 2019 yılına ait dış ve iç görüntülerini incelediğimizde orijinal fotoğraflardaki mekanla örtüştüğü anlaşılıyor. Sokak lambaları ve camide bulunan halılar da eşleşiyor.

halilar karsilastirma

cami karsilastirma

Teyit fotoğraflardaki şahsa ulaştı

Teyit, İHA’nın haberinde belirttiği ve Çinli arama kurtarma görevlisiyle fotoğrafta bulunan Sinan Kaçmaz’a da ulaştı. Malatya’ya enkaz çalışmaları için gittiğini belirten Kaçmaz, çalışmalar esnasında çekilmiş farklı fotoğraflarının yanı sıra camiden bir fotoğrafı daha Teyit’le paylaştı.

sinankacmaz3

sinan kacmazsinan kacmaz2

Sosyal medyada Çinli kurtarma ekip görevlisinin Müslüman olduğuna ilişkin paylaşılan bir video da var. Kişiyle görüştüğü iddia edilen yurttaşlar, kişinin Müslüman olduğunu ifade ediyor. Teyit Cang’a ulaşmayı denedi henüz ulaşamadı. Yine sosyal medyada yapılan bir paylaşımda bu kişinin zaten Müslüman olduğu bilgisi de yer aldı.

AA Teyit hattı ise yaptığı incelemede Cang'a ulaşmış ve onunla bir söyleşi yapmış. Cang ailesinin ve zaten Müslüman olduğunu, enkazdan çıkardığı Kuran fotoğrafını çekerek Müslüman olan büyükannesine gönderdiğini belirtmiş. Hatta Cang arama kurtarma çalışmalarında gittiği her camiden fotoğraflar çekerek büyükannesine gönderdiğini aktarmış. Yani haberlerde yer alan Cang'ın Türkiye'ye geldiği arama kurtarma çalışmalarında Müslüman olduğu iddiası da problemli.

Fakat iddia edildiği gibi görsellerde görünen kişiler yapay zeka ile üretilmemiş ve gerçekte varlar. Ancak fotoğraf sosyal medyada dolaşırken bir aşamada filtre ya da manipülasyondan geçmiş. Bunun hangi aşama olduğuysa belli değil. Ama haberlerde iddia edildiği gibi "yapay zeka" ile değiştirilmiş halleri kullanılmamış.

Güncelleme: 25/02/2023

AA Teyit Hattı'nın Cang ile yaptığı söyleşide, Cang'ın zaten Müslüman olduğunu söylediği bilgisi eklendi.