Sosyal medyada Çin’in Xi’an kentinde yeni bir virüs ortaya çıktığı iddia edildi. Paylaşımlarda virüse yakalananların kulak, göz ve burunlarından kan geldiği de öne sürüldü.
Videoların yer aldığı paylaşımlarda 13 milyon nüfuslu kentin yeni virüs nedeniyle karantinaya alındığı ve alev silahı ile dezenfeksiyon yapıldığı da iddia edildi.
Xi’an artan Covid-19 vakaları nedeniyle karantinaya alındı
Çin’in Shaanxi eyaletinin başkenti Xi’an, 22 Aralık 2021 tarihinde karantinaya alındı. Şehrin karantinaya alınma nedeni de yeni bir virüs değil, artan Covid-19 vakaları.
Çin artan Covid-19 vakalarını kontrol altına almak için “sıfır koronavirüs” politikası doğrultusunda Xi’an şehrini, 140’tan fazla Covid-19 vakası tespit edilmesinden sonra karantinaya aldı. 13 milyon nüfuslu Xi’an şehri sakinlerinin evden çıkmaları yasaklandı. Yeni vakaların çoğunluğunun delta varyantı olduğunun da altı çizilmişti. Aralık 2021’den beri karantinada olan şehirde, gıdaya erişim gibi sorunlar yaşanıyor.
Çin, Şubat ayında kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapacağı için karantina önlemleri alıyor. Omicron varyantı görülen Anyang şehri de karantinaya alındı.
Hantavirüs yeni bir virüs değil
Xi’an şehrinin karantina altına alınması nedenleri arasında “yeni bir virüs”ten de bahsedilmiyor. Uluslararası sağlık kurumları da yeni bir virüs tespit edildiğine yönelik herhangi bir açıklama yayınlamadı.
İddialarda bahsi geçen virüs ise “hantavirüs.” Hemorajik (kanamalı) ateşe neden olan hantavirüs, Xi’an şehrinde Aralık ayında görüldü. Hemorajik ateş vakaları da Aralık ayında bildirilmiş. Ancak bu yeni bir virüs türü değil.
Hemorajik ateş Kuzey Çin’de yaygın olarak görülen bir bulaşıcı hastalık. Her yıl Ekim ayından itibaren Shaanxi eyaletinin bazı bölgelerinde görüldüğü aktarılıyor.
Covid-19'a neden olan SARS-CoV-2'den farklı olarak, hantavirüs insandan insana bulaşmıyor. Hantavirüsün kaynağı, kemirgenler. Fare ısırığı ya da fare dışkısı yoluyla bulaşıyor. Hastalık kanama ve böbrek hasarına neden oluyor. Hantavirüs enfeksiyonlarının ortalama ölüm oranı yüzde 38.
Çinli uzmanlar hastalıkla ilgili paniğe gerek olmadığını ve aşıların hastalığı önlediğini de açıklamış.
Çin Hastalıkları Kontrol ve Korunma Merkezi’nin verilerine göre 2020 yılında Çin’de Ocak Ağustos döneminde 4 bin 359 hemorajik ateş vakası görülmüş. 21 kişi hayatını kaybetmiş.
Her yıl dünyanın birçok yerinde hantavirüs vakaları ortaya çıkıyor.
Dezenfeksiyon ve kamp alanlarının sebebi Covid-19
Paylaşımlarda yer alan sokaklarda alev silahıyla yapılan dezenfeksiyon çalışmaları da Xi’an şehrini gösteriyor. Ancak bu dezenfeksiyon Covid-19 ile mücadele için yapılıyor, hemorajik ateşten dolayı değil. Çinli sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılan görüntülerin salgın önleme çalışmaları olduğu belirtilmiş.
Ayrıca videolarda görülen karantina kampları da Covid-19 vakaları nedeniyle inşa edilmiş.