Sosyal medyadapaylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir videonun, Çin’de sahte et üretimini gösterdiği iddia edildi. Videoda bir kişinin silindir üzerinde bulunan kırmızı maddeye bazı işlemler uyguladığı görülebiliyor.
Bir kullanıcı tarafından 10 Şubat 2019’da Facebook’a yüklenen video 40 bin kez görüntülendi ve yaklaşık 600 kez paylaşıldı. Yine 2018 yılında Facebook’ta bir kullanıcı tarafından Çin’deki sahte et üretimini gösterdiği iddiasıyla paylaşılan video şimdiye kadar 115 bin kez görüntülendi.
Ancak videonun Çin’deki sahte et üretimini gösterdiği iddiası doğru değil. Videoda görülen madde birçok plastik üründe kullanılan, hamur halindeki kauçuk. Silindirlerin bulunduğu makine ise kauçuğu hamur haline getirmek için kullanılan bir kauçuk hamur makinesi. Yani videoda üretilen maddenin etle bir ilgisi yok.
Görüntülerdeki madde hamur haline getirilmiş kauçuk
İnternette yapılan aramalarda kauçuk maddesinin hamur haline getirildiği süreci gösteren birçok video ile karşılaşmak mümkün.
Bir kullanıcı tarafından 2013 yılında YouTube’a yüklenen görüntülerde benzer şekilde silindirlerin olduğu bir kauçuk hamur makinesi görülebiliyor. Videoda işçilerin siyah renkteki kauçuğa bazı işlemler uyguladığı fark edilebiliyor.
Buna ek olarak 2011 yılında YouTube’a yüklenen ve poşet lastiğinin yapım sürecini gösteren görüntülerde de silindirler üzerindeki kauçukların inceltme ve renklendirme işlemlerinden geçtikleri görülebiliyor. Poşet lastiklerin yapılma sürecinde kırmızı renkteki kauçukların çiğ ete benzediğini söylemek de yanlış olmaz.
Hamur halindeki yeşil kauçuğun işlendiği başka görüntülerde de benzer şekilde bazı toz kimyasalların sürece dahil edildiği görülebiliyor.
Son olarak 2015 yılında TRT Okul’da yayınlanan ve araç lastiği yapım sürecini anlatan bir videoda da kauçuk diğer örneklere benzer şekilde silindirli makinelerde işleniyor.
Video başka ülkelerde de benzer iddiayla yayılmış
Çin’deki sahte et üretimini gösterdiği iddiasıyla paylaşılan videonun başka ülkelerde de yayıldığını söylemek mümkün. Rus bir kullanıcı tarafından paylaşılan 2018 yılında aynı iddiayla paylaşılan video şimdiye kadar 10 milyon kez görüntülenmiş.
Fransız doğrulama sitesi The Observes’ın 11 Ağustos 2018’de yayınladığı bir haberde söz konusu maddenin kauçuk olduğu ifade edilmiş. Buna ek olarak Yunanistan’da faaliyet gösteren doğrulama kuruluşu Ellinika Hoaxes da videonun kauçuk işleme sürecini gösterdiğini belirtmiş.