Çin'de bir insanı boğulmaktan kurtarmanın yasak olduğu iddiası

Çin'de bir insanı boğulmaktan kurtarmanın yasak olduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Çin’de boğulan birini kurtarmak yasak değil, ama bireyler müdahaleden çekiniyor.

Good Samaritan yasası bu çekincenin önüne geçmek ve yardım edenleri korumak için kabul edilmiş.

Çin’de yüzme bilme oranı düşük ve boğulma oranları yüksek. Yüzme bilmeyenler, isteseler de kurtarma girişiminde bulunamaz.

Yüzme bilenlerin kurtardığı pek çok insan var.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Çin’de boğulanları kurtarmanın, o kişinin kaderini değiştirmek anlamı taşıdığından yasak olduğu bilgisi, sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde bir süredir yayılıyor. 

cin bogulma tweet

 

Boğulanları kurtarmak yasak değil

Paylaşımdaki iddiayı kilit kelimelerle aradığımızda, karşımıza Çin’de devletin otoriterliği ile bağlantılı açıklamalar çıkıyor. Bunlara göre, Çin’de boğulmakta olan bir insanı kurtarmak yasak değil; ama insanlar ölümle sonuçlanabilecek olaylara müdahale ettiklerinde soruşturulmaktan, suçlanmaktan ya da hastane masraflarından sorumlu tutulmaktan korkuyor. Ülkede daha önce böyle olaylar yaşandığına dair haberler mevcut.

Hatta bu kaygının önüne geçmek için, yaralı, hasta, tehlikede veya aciz durumdakilere gönüllü yardım edenleri koruyan Good Samaritan adlı yasa kabul edilmiş

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'ya göre, yasa sayesinde insanlar kurtarmaya çalıştıkları kişiye istemsizce zarar verirse sorumlu tutulmuyor.

Çin’de yüzme bilme oranı düşük

Çin’de boğulanlara yardım edenlerin oranı ile ilgili bir veriye ulaşmak mümkün görünmüyor. Ancak ülkede yüzme bilme oranı epey düşük olduğundan, boğulma riskinin de yüksek olduğu söylenebilir. Hanoi eyaletinde, ergen çocukların ancak yüzde 20’sinin su üzerinde durabildikleri tespit edilmiş. 

Çin kültürünün yüzme öğrenmeye pek önem vermediği de söyleniyor. Yüzme bilmeyenler kurtarma girişiminde de bulunamayacağından, bu yargı oluşmuş olabilir. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre de, Çin'de 14 yaş altı çocukların kaza sonucu ölmesinin bir numaralı sebebi boğulma. Ayrıca Çin’de boğulan insanları kurtarırken ölenlerin oranına ait yapılmış bir araştırmada var. Araştırma sonucuna göre, 225 olayda toplam 271 boğulan ve 416 kurtarmaya çalışan tespit edilmiş; kurtarmaya çalışanların yüzde 13’ü, boğulanların yüzde 11’i hayatını kaybetmiş.

Britanyalı bir diplomatın Çinli bir kızı boğulmaktan kurtardığının aktarıldığı haberlerde de, Çinlilerin olaylara müdahale etmemesinin nedeninin yüzme bilmemeleri ile hastane masraflarından çekinmeleri olduğu ifade edilmiş.

Dahası, ülkede yüzme bilenlerin dahil olduğu pek çok boğulmaktan kurtarma vakası mevcut. Böyle bir yasak olsaydı bu mümkün olmazdı. 

Dünyada her yıl 400 bine yakın insan boğularak ölüyor. Dünya nüfusunun yarısı, yani yaklaşık 4 milyar insan yüzme bilmiyor. Türkiye’de yüzme bilenlerin oranı da yüzde 49 civarında.