Çin Seddi aydan çıplak gözle görülebiliyor mu?

Çin Seddi aydan çıplak gözle görülebiliyor mu?

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ
Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

Çin Seddi'nin aydan çıplak gözle görülebilen tek insan ürünü yapı olduğu yıllardır konuşulan şehir efsanelerinden birisi.

NASA, 2005 yılında Çin Seddi’nin aydan görünüp görünmediği ile ilgili internet sitesinden açıklamada bulunmasına rağmen, bu yanlış bilgi hala sosyal medyada yayılmaya devam ediyor. NASA internet sitesinden yaptığı açıklamada konuya şöyle değiniyor:

“Bu olay, uzayla ilgili bir efsane haline geldi. Çin Seddi, sıklıkla aydan görülebilen tek insan yapımı nesne olarak lanse edildi. İnsan yapımı hiçbir nesne aydan çıplak gözle görülemez. Fakat, alçak dünya yörüngesinde çıplak gözle olmasa da görülebilir.”

Çinliler için, duvarın uzaydan görünürlüğü uzun zamandan beri gurur kaynağı. Uzaya ilk çıkan Çinli astronot Yang Liwei, 2003'te Shenzhou 5 görevinden geri döndükten sonra gazetecilere Çin Seddi'ni görmediğini söyledi. Bunun üzerine Çin’de, Çin Seddi’nin uzaydan görülebileceği teorisini destekleyen ders kitaplarının yeniden yazılması gerektiği ile ilgili haberler dahi çıktı.

cin seddi ay dan gozukuyor mu 2

Pekin'in yaklaşık 200 mil kuzeyinde İç Moğolistan fotoğrafı: 24 Kasım 2004'te Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilmiştir. Sarı ok, duvarın görülebildiği tahmini bölgeyi göstermektedir. Kırmızı oklar duvarın diğer görünür bölümlerini göstermekte. Fotoğrafın büyük haline buradan ulaşabilirsiniz.

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Leroy Chiao tarafından çekilen fotoğrafların Pekin'in yaklaşık 200 mil kuzeyinde İç Moğolistan'daki duvarın küçük kesitlerini gösterme isteğinden sonra mesele yeniden ortaya çıktı. 24 Kasım 2004’te çekilen bu fotoğraf, 180mm lens ve dijital fotoğraf makinesiyle çekildi. Bu, duvarın uzaydan görüldüğüne dair NASA uzmanları tarafından onaylanan ilk fotoğraftı.

cin seddi ay dan gozukuyor mu

Çin Seddi'ni alçak dünya yörüngesinden görmek çok zor olsa da, duvarın bazı bölümleri radar görüntülerinde kolayca görülebilir. Pekin'in yaklaşık 435 mil batısındaki bir çölde Çin Seddi’nin duvar bölümlerinin bu fotoğrafı Endeavor Uzay Mekiği’ndeki Spaceborne Görüntüleme Radarı tarafından çekildi. Duvar, turuncu bir çizgi olarak görülüyor.

NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi’ndeki dünya gözlem sorumlusu bilim adamı Kamlesh P. Lulla; Çin Seddi’nin fotoğraflarını uzaydan çekmenin çok zor olduğunu, çünkü Çin Seddi’nin materyalini oluşturmak için kullanılan malzemenin alanla aynı renge ve dokuya sahip olduğunu söyledi. Lulla, Leroy Chiao tarafından çekilen fotoğrafın Çin Seddi'nin bir kısmını göstermesinin nedeninin, doğru koşullar olduğunu belirtiyor.

Apollo 12 astronotu Alan Bean’in de ifade ettiği gibi; “Uzaydan Dünya’ya çıplak gözle baktığımızda gözle görülebilir olan şeyler okyanuslar, kara parçaları, bulutlar ve iklim olaylarıdır. Bu ölçekte insan yapımı bir nesne görülemez”.

Çin Seddi’nin aydan göründüğü inancı ne zamana dayanıyor?

Kesin olarak bilinmese de bu inancın yayılmasının sebeplerinden ilki, 1932’de Ripley’in, “İnan ya da inanma!” adlı karikatüründe, Çin Seddi’nin, ‘Aydan insan gözüyle görülebilecek tek yapı’ olduğunu iddia etmesiydi.

cin seddi ay dan gozukuyor mu 3

Ripley’nin Karikatürü (1932)

İkincisi, Richard Halliburton'un 1938'de yayınlanan kitabı Second Book of Marvels: The Orient’da, "Gökbilimciler, Çin Seddi'nin gezegenimizde insan gözüyle aydan görülebilen tek insan yapımı şey olduğunu söylüyor" cümlesinin yer almasıdır.