Artan Covid-19 vakaları sebebiyle yeniden tam kapanma isteyen bazı kullanıcılar tarafından sosyal medya kanallarından CİMER’e başvuru çağrısı yapıldı. Sıkça paylaşılan bir görselde “Covid-19 vaka artışı nedeniyle CİMER aracılığıyla tam kapanma talebinde bulunan Türk vatandaşı sayısı 89 bin kişiye ulaştı. CİMER 150 bin şikayette durum değerlendirmesi yapacaktır” yazıyor.
Tersine görsel arama ile baktığımızda görselin ilk kez Instagram’da sondakika.haber.anlik adlı kullanıcı tarafından paylaşıldığını görüyoruz. Özellikle Twitter’da yapılan paylaşımlarda gönderiler #SoemestrTatiliUzatılsın etiketiyle paylaşılmış.
Konuyla alakalı yapılan gönderilerde kullanıcıların görseli ‘bu doğru mu’ diye paylaştığını da görüyoruz. Konuyla alakalı CİMER’e yapılan başvuru sayısının kaç olduğunu sorgulayan kullanıcılar da olmuş. Paylaşılan görseldeki iddiayı dikkate alarak kapanma istenmesine şiddetle karşı çıkan kullanıcılar da var.
Peki CİMER’e yapılan başvurular nasıl değerlendiriliyor? Başvuruların dikkate alınması için herhangi bir sayı kriteri var mı?
Başvurular bireysel olarak değerlendiriliyor
CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) vatandaşların ihbar, istek, görüş, ve şikayetlerini ilgili kuruluşlara ileterek devlet ve vatandaş arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirmeyi amaçlayan elektronik bir kamu hizmeti aracı. Vatandaşlar e-posta, telefon veya fiziki posta ile CİMER’e ulaşabiliyor. CİMER’e bilgi edinme hakkınızı kullanmak için de başvurabilirsiniz.
CİMER’in sitesinde nasıl hizmet verildiğini açıklayan 50 soruda CİMER adlı bir kitapçık var. Kitapçığı incelediğimizde, CİMER’e yapılan başvuruların bireysel olarak değerlendirildiğini görüyoruz. Yani CİMER bir toplu başvuru merci değil.
Bir konudaki başvurunun dikkate alınıp değerlendirilmesi için herhangi bir sayı sınırına ulaşılması gerekmediği gibi, aksi de geçerli. Yani aynı başvurudan binlerce olmasının özel bir etkisi yok.
Teyit’in bilgi edinme hakkı çerçevesinde 150 bin başvuru ile ilgili ilettiği soruya henüz yanıt gelmedi.
12 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve mütekabiliyet esası çerçevesinde yabancılar CİMER’e başvurabiliyor. Başvurusu tamamlananlar, kendilerine gelen numarayla başvurunun takibini yapabiliyor. Online başvuruya ek olarak telefon, mektup, faks veya şahsen müracaat da mümkün. Eğer başvurunun gideceği ilgili kurum işaretlendiyse, başvurular CİMER tarafından ön taramadan geçirilmeden ilgili birime iletiliyor. Eğer katılımcı hangi kuruma göndereceğini bilmiyorsa İletişim Başkanlığı’nı seçebiliyor, bu başvurular CİMER’in ön değerlendirmesinden sonra ilgili kuruma ulaştırılıyor. Normalde başvuru sahibine 30 günde geri dönülmesi gerekiyor. Aksi halde ilgili kurum cevap verme konusunda uyarılıyor. Kurumların yasal olarak başvuruları cevaplama yükümlülüğü var. Lakin sistemin işleyişi ve yaptırımların etkililiği ile ilgili soru işaretleri var. Örneğin Teyit, Covid-19 verileri ile ilgili yaptığı seri başvurularda yüzde 50’den az bir yanıt oranı elde edilebilmişti. Türkiye, 2017 yılında hazırlanan Bilgi Edinme Hakkı Endeksi’nde 111 ülke arasında 79. sırada yer alıyor.