Çapa Tıp Fakültesi dönem birincisine atfedilen mezuniyet konuşması

Çapa Tıp Fakültesi dönem birincisine atfedilen mezuniyet konuşması

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Merve Nur Uçar konuşmasında “Ülkeyi elin memleketine garson kazandıranlar değil kendisini okutan büyüten bu topraklara borcunu ödeyenler kalkındıracak” diye bir cümle sarf etmiyor.

Bu ifadeler Merve Nur Uçar’a ait değil.

İfadeleri ilk kez gazeteci Taha Hüseyin Karagöz Twitter’da kullanmış.

Çapa Tıp Fakültesi'nin 20 Haziran 2022'de yapılan mezuniyet töreninde, dönem birincisi Merve Nur Uçar’ın kürsüde “Ülkeyi elin memleketine garson kazandıranlar değil, kendisini okutan büyüten bu topraklara borcunu ödeyenler kalkındıracak” dediği öne sürüldü.

İddia hem sosyal medyada hem de haber mecralarında geniş yer buldu.

capa tip mezuniyet iddiaupng

Mezuniyet konuşmasında böyle bir ifade yok

İstanbul Üniversitesi’nin YouTube hesabından törenin kaydına ulaşılabiliyor. Merve Nur Uçar, 1.57.48. dakikada kürsüye davet ediliyor. Uçar'ın konuşması 2:16:38. dakikaya kadar sürüyor. Konuşmanın tamamı izlendiğinde Uçar’ın konuşmasında böyle bir cümle sarf etmediği görülüyor.

Uçar, fakültedeki ilk gününü ve eğitim süresi boyunca yaşadığı deneyimlere ve zorluklara değindikten sonra, 195. dönem mezunları olarak gelecekte sağlık sistemindeki sorunları iyileştirmek için adımlar atacaklarından bahsediyor: 

“... Size güzel haberlerimiz var. Çok değil, birkaç ay sonra bazı şeyler değişmeye başlayacak. Biz değiştireceğiz. Görmek istediğimiz değişimin parçası olacağız. Her birimiz ülkenin dört bir yanına dağılıp asistan olduğumuzda, internlerimize gerçekten değer verecek, onların eğitimi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Onları her türlü ayak işlerine koşturan, durmadan gözlem ve … yazması gereken bir makine gibi değil, birer meslektaş gibi göreceğiz. 

Kendi alt kıdem asistan arkadaşlarımızla, olayın bir güç gösterisi olmadığının farkında olarak ekip oluşturacağız. Öğretim görevlisi olduğumuzda, öğrencilerimizden uzakta kalmayıp gerçek İstanbul Tıp Fakültesi ekolündeki gibi usta çırak ilişkisiyle yeni fidanlar yetiştireceğiz. Herhangi bir fakültede yönetime geçtiğimizde fakülteden bihaber kalmayıp, sistemsizliğin getirdiği belirsizlikle öğrencilerimizi yormayacağız.

Sağlık Bakanı olduğumuzda sağlık sistemini iyileştirecek, hekimlerimizin ve diğer sağlık çalışanlarının hak ettiği konumda olabilmeleri için elimizden gelen bütün düzenlemeleri yapacağız.
Aynı okuldan mezun olmanın gururuyla yetinmeyip yeni Aziz Sancarlar olacağız. Şu an yurtdışında var olan imkanları ülkemize kazandıracağız. İlim yolunda var gücümüzle çalışacağız. Rasim Özdenören’in deyimiyle, hem bu deveyi güdecek, hem bu diyarda kalacağız. Çünkü deve de bizim diyar da… 1827 yılından bu yana kök salan birçok tıp fakültesine filizlerini veren binlerce hekimi gölgesi altına toplayan tarihi koca çınarımız İstanbul Tıp Fakültesinin bir dalı olmaktan gurur duyuyoruz. … ”

Konuşmanın devamında Uçar, hocaları ve ailesine teşekkür ediyor ve arkadaşlarının mezuniyetini kutluyor. Pandemi döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını anarak da konuşmasını sonlandırıyor.

Törenin devamında tüm 2022 mezunları adına yapılan konuşmada da iddia konusu cümle geçmiyor.

Garson ifadesini ilk kez gazeteci Taha Hüseyin Karagöz kullanmış

“Ülkeyi elin memleketine garson kazandıranlar değil kendisini okutan büyüten bu topraklara borcunu ödeyenler kalkındıracak” cümlesini ilk kez, gazeteci Taha Hüseyin Karagöz Twitter’da kullanmış. Ancak Karagöz, ifadeleri Uçar’a atfetmekten çok, Uçar’ın konuşmasını yorumlamış gibi gözüküyor. Haber mecraları, Karagöz’ün yorumunu Uçar’ın doğrudan ifadesi gibi kullanmış.

Sağlık çalışanları daha iyi şartlarda çalışmak için göç ediyor

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, özellikle son üç yılda yurtdışına taşınmak isteyen doktor sayısında büyük artış var. Son 10 yılda toplam 4 bin 891 genç doktor Türkiye’den yurtdışına göçtü

Sağlık çalışanlarının göç etmesindeki temel sebepler arasında Türkiye’deki fazla çalışma saatleri, düşük ücret ve sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddetin başta geldiği ifade ediliyor.

Artan hekim göçüne bağlı olarak sosyal mecralarda “Türkiye bir doktor kaybetti x ülkesi bir x kazandı” akımı başladı. Karagöz’ün garsonluk yorumu, bu akıma bir gönderme. 

İddianın yanlış olduğuna Malumatfuruş da değindi.