Sosyal medyada yaygın bazı fotoğrafların, bir YouTube canlı yayınında Kuran-ı Kerim sayfası yırttığı için tepki alıp şiddet gören Rusya’daki İbrahim Atabey’i gösterdiği iddia edildi.
Fotoğraf İbrahim Atabey’e ait değil ve eski tarihli
Youtube’da GiG TV kanalında çeşitli yayınlar yapan İbrahim Atabey, 16 Kasım 2020 tarihli “İslamcıların Tartışma Zemini Neresi” başlıklı yayınında Kuran-ı Kerim’den birkaç sayfa yırtmıştı. Olay sosyal medyada çok fazla tepki topladı, İbrahim Atabey’in tutuklanması için hashtag oluşturuldu. Ancak İbrahim Atabey’in Rusya’da kaçırıldığını ve dövüldüğünü gösteren fotoğraf eski tarihli ve başkasına ait.
İddialarda yer alan fotoğrafı tersten görsel aramayla arattığımızda, 2014 tarihli “Çeşme’de müşteriye dayak atan iki bodyguard işten atıldı” başlıklı haberlere ulaşıyoruz. 2014 yılında Çeşme Sunset Beach’te yaşanan olayda B.D. isimli vatandaş mekanın güvenlik görevlilerinden şiddet görmüş, olaya karışan çalışanlar da işten çıkarılmıştı. İbrahim Atabey’e ait olduğu iddia edilen fotoğraf da, Çeşme’de şiddet gören B.D.’ye ait.
İbrahim Atabey’in tepki toplayan videosuna YouTube kanalından hâlâ erişilebiliyor. Atabey, videoya gelen tepkilerin ardından 19 Kasım’da bir canlı yayın daha yapmış. Twitter’da ise @islamgercegi kullanıcı adıyla paylaşım yapan Atabey’in hesabı yoğun spam bildirimlerinin ardından askıya alınmış.
16 Kasım’da Emniyet Genel Müdürlüğü resmi sitesinden İbrahim Atabey’e soruşturma başlatıldığı açıklandı. Çeşitli suçlardan 11 kaydı olduğu belirtilen ve Rusya’da ikamet ettiği tespit edilen İbrahim Atabey için iade talebinde bulunulduğu ifade edildi.