Sosyal medyada ve haber sitelerine yayılan bazı paylaşımlarda, Britanya ve Avustralya tarafından yürütülen bir çalışmada, şezlongda güneşe maruz kalmanın ciltteki olası olumsuz etkileri ortaya koyduğu ve şezlong yasağının cilt sorunlarını ve cilt sorunu kaynaklı ölümleri azaltabileceği iddia edildi.
İngilizcede şezlong sözcüğünün sunbed, lounger, beach chair gibi birçok karşılığı var. Türkçeye de geçen Fransızca chaise longue (uzun koltuk; okunuşu şez-long) sözcüğü de tercih edilebiliyor. Arama motorlarında “sunbed ban” anahtar kelimeleriyle arama yaptığımızda, The Guardian ve BBC gibi haber siteleriyle karşılaşıyoruz.
Ancak bu haberlerin kapak görsellerinden de gördüğümüz üzere, bahsi geçen çalışma şezlongda güneşlenmek değil, solaryumda bronzlaşmak üzerine yapılmış.
Sunbed sözcüğü Amerika İngilizcesinde şezlong anlamına gelse de, Britanya İngilizcesinde aynı zamanda solaryum demek. Solaryumun Amerika İngilizcesindeki karşılığı ise tanning bed. Britanya İngilizcesinde “şezlong” için lounger kullanılıyor.
18 yaşındaki gençler üzerinde yapılan çalışmada, solaryum yasağının melanoma ve keratinosit kanseri gibi cilt sorunu kaynaklı ölümleri ve hastalıkları ciddi oranda azaltabileceği, dolayısıyla da Britanya’daki sağlık sistemini ekonomik açıdan rahatlatabileceği vurgulanıyor.
Avustralya’da cilt kanseri gibi sağlık sorunlarına sebep olması sebebiyle solaryumlar 2015’ten beri yasak.