Eski Başbakan Binali Yıldırım, 11 Ağustos tarihinde sosyal medya hesabından evde Muharrem ayı nedeniyle yapılan aşurenin fotoğrafını paylaştı. Ancak tüp, ocak ve kazanın fotoğrafa Photoshop ile sonradan eklendiği iddia edildi.
Fotoğraflardaki şüpheli alanlar
Fotoğraflar incelendiğinde, bazı yerlerinde oynama olduğunu gösteren detaylar yakalanıyor. Ocağın duruşu, kazanın yüzeyinin iki fotoğrafta farklı olması, gölgelerin sorunlu olması ile zemin karolarının derz alanlarının tutarsızlığı, ilk bakışta görülebilenler.
Öncelikle Binali Yıldırım’ın paylaştığı ilk fotoğrafta ocak ve tüpü birbirine bağlayan hortumun hem zeminde hem de dolapta gölgesi olduğunu fark ediyoruz.
İlk fotoğrafta yerde görülen gölge, ikinci fotoğrafta sadece dolapta kalmış. İkinci fotoğrafta yerdeki gölgenin silindiği fark ediliyor. Bu, yerdeki gölgenin yapay olabileceğini düşündürüyor.
Fotoğrafların geri kalanında başka belirgin gölgeye rastlamıyoruz.
Fotoğrafı incelemeye devam ettiğimizde ilk fotoğrafta daha parlak görünen kazanın ikinci fotoğrafta bulanık olduğu fark ediliyor.
İlk fotoğraftaki kazanın yüzeyi daha parlak.
Kazanda bulanık alanlar olduğu görülüyor.
Kazandaki detayları daha yakından incelediğimizde ikinci fotoğrafta kazanın sağ kısmında siyah bir çizgi, altında ise blurdan hafif silinmiş izlenimi veren bir kısım olduğu tespit ediliyor.
Zeminde tekrar eden kısımlar
Yerdeki zemini incelemeye geçtiğimizde, iki fotoğrafta da farklı olduğunu tespit ediyoruz. İki fotoğrafta ocağın ayağının denk geldiği derz çizgisi farklı yerlerde. Yerdeki karoların duruşu da iki fotoğrafta farklı.
Biraz daha geniş baktığımızda iki fotoğrafın zemininde, fotoğrafın geri kalanındaki zeminle örtüşmeyen, tekrar eden dokular olduğu seçiliyor. Ayrıca bu kısımların daha aydınlık olduğu da görülüyor.
Hem doku hem de karoların iki fotoğrafta farklı olması, zeminle oynanmış olabileceği ihtimaline işaret ediyor. Fotoğrafların rengini biraz daha açtığımızda da zeminin daha aydınlık görünmesi de bu ihtimali güçlendiriyor.
Zeminde daha koyu görünen kısmın da kopyalanan alan olabileceği anlaşılıyor.
Muhtemel kopyalanmış alan.
Zeminle oynanmış olmanın nedeni, yerde serili bir şeyin silinmek istenmiş olması olabilir.
Geriye dönüp baktığımızda da ilk fotoğrafta kazana yerden yansıyan bir şey olduğunu görüyoruz. Bu görünen, paylaşılan fotoğraftaki zeminle tutarlı değil. Ancak - ve muhtemelen- silinmiş gazetenin yansımasını görüyor olabiliriz.
Yine ocağın altındaki boşluklardan birinde zemin rengini görmemiz gerekiyorken, zeminden farklı, daha koyu renkli bir alan görüyoruz. Bu da yerde serili bir şeye işaret ediyor.
İkinci fotoğrafta kazanın blurlanması da yerden yansıyan görüntünün silinmek istenmiş olmasından kaynaklı olabilir.
Fotoğraflardaki objelerin, özellikle de aşure, kazan ve tüpün, sonradan eklendiğini söylemek için elimizde yeterli kanıt yok; bulduğumuz emareler de böyle bir uygulamaya işaret etmiyor. Ancak yapılan inceleme, fotoğraflarda görülen zeminde oynamalar yapıldığını söylüyor.
Fotoğrafların orjinalleri
AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Elif Şahin sosyal medya hesabından Teyit'i etiketleyerek fotoğrafların orjinallerini paylaştı. Teyit bu fotoğrafları da inceledi ve bir müdahale tespit etmedi. Fotoğraflarda yerde gazete kağıdının serili olduğu görünüyor. Yani ilk paylaşılan fotoğraftaki müdahalenin zemindeki gazeteleri silmekten ibaret olduğu, kazan, tüp ya da ocağın sonradan eklenmediği doğrulandı.
Ulaşan bu ek kanıt üzerine analizin ilkin "sonuçlandırılamadı" olarak yayınlanan sonucu, "yanlış" olarak değiştirildi.