Covid-19 salgınının başından beri Covid-19’un nasıl bulaştığıyla ilgili pek çok iddia konuşuldu. Bu kez Çin’in Tianjin kentinde bir firmada üretilen dondurmada Covid-19 tespit edildiği açıklandı.
Covid-19 Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da, konuyla ilgili sosyal medya hesabından takipçilerinin sorusu üzerine bir açıklama yaptı. İddiaya göre Ateş Kara ekmekten Covid-19 geçebileceğini söylemişti.
Prof. Dr. Ateş Kara: Bugüne kadar virüsün gıdadan geçişi görülmedi
Kara, Çin’de bir dondurmada SARS-CoV-2 tespit edilmesinin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Ateş Kara dondurmada virüs tespit edilmesinin sebebinin, üretim sırasında Covid-19 pozitif bir kişinin dondurmayla temas etmiş olması ihtimali olabileceğini söylemiş. Bugüne kadar gıda yoluyla Covid-19 bulaşı tespit edilmediğini de vurgulamış.
Kara’nın açıklamaları sonrası takipçileri yeni sorular sormuş. Bunlardan birinde, Covid-19 pozitif olan ve ekmek satan birinin elini ağzına götürmesi sonrası ekmeği alan bir başkasına virüsün bulaşıp bulaşamayacağı merak edilmiş.
Kara bu soruya cevaben, pozitif birinin ekmekle temasının ardından, uzun zaman geçmemişse, bile bir başkasının pozitif kişinin dokunduğu noktaya dokunup elini ağız, burun ya da gözüne götürürse risk doğabileceğini söylemiş. Ancak, bu şekilde virüs geçişini destekleyen bilimsel veri olmadığını, ellerin yıkanmasının riski ortadan kaldıracağını da söylemiş.
Yani Ateş Kara, salgının başından bu yana bilinen, yüzey teması riskinden bahsediyor. Burada yüzey ekmek olduğu için Kara’nın söyledikleri yanlış anlaşılmış. Kara, bir yiyeceğin yenmesi nedeniyle oluşabilecek bir bulaşma riskinden söz etmiyor.
Kara cevabının sosyal medyada çarpıtılarak kullanılmasının ardından kendisi de bir açıklama yaparak, gıda ile virüs geçişi olmadığı açıklamasını yinelemiş.
Gıdalardan Covid-19 bulaşma riski çok düşük
Covid-19’un, kişiden kişiye yayıldığı biliniyor. Yani, kişinin belirti olsun ya da olmasın, pozitif olan biriyle yakın temas halinde olması, solunum damlacıklarına (hapşırmak, öksürmek, konuşmak gibi) maruz kalması yoluyla bulaşabiliyor. Bu yüzden tüm dünyada maske, mesafe ve hijyen konusu ilk önlemler arasında yer alıyor.
Gıda ve ambalajlardan bulaş riski konusunda ise bugüne kadar yeterli örnekler ve kanıtlar aktarılmış değil. Ambalajlardan Covid-19 bulaşma riskinin çok düşük olduğu düşünülüyor. Bir kişinin üzerinde virüs bulunan gıda veya gıda ambalajı dahil bir yüzeye veya nesneye dokunduktan sonra kendi ağzına, burnuna veya gözlerine dokunmasıyla Covid-19 kapmasının mümkün olabileceği tahmin edilse de, virüsün yayılmasının ana yolunun bu olmadığı biliniyor.
Ayrıca bir yüzey ya da gıdada SARS-CoV-2 tespit edilmesi, bu yüzey ya da gıdanın “bulaştırıcı” olduğu anlamına gelmiyor. Bu testler PCR metoduyla yapılıyor ve bu metot, virüsün genetik malzemesini arıyor. Virüsün kalıntıları ve inaktif parçaları da, ortada bir bulaşma riski olmadığı halde testlerin pozitif çıkmasına neden olabilir.
İlginizi çekebilir: CDC’nin yeni koronavirüsün yüzeylerde 17 gün yaşadığını açıkladığı iddiası